Search
Close this search box.

Podignuta optužnica protiv Hadžića i Radeljaša

Radeljaš se tereti za pranje novca i davanje mita, a Hadžić za zloupotrebu položaja kojom je omogućio nezakonitu isplatu milionske odštete Radeljašu

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Eseda Radeljaša, Damira Hadžića, Jasmine Horo, Nedžada Kapetanovića i Jusufa Čauševića. Esed Radeljaš, nekadašnji vijećnik u sarajevskoj Općini Novi Grad, zastupnik i ministar, optužen je za pranje novca, davanje mita, ovjeravanje neistinitog sadržaja i podstrekavanje na zloupotrebu položaja.

Damira Hadžića, nekadašnjeg načelnika sarajevske Općine Novi Grad i državnog ministra prometa i komunikacija, Tužilaštvo tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti. Ista djela se na teret stavljaju i bivšem općinskom pravobraniocu Nedžadu Kapetanoviću i šefu Odsjeka za imovinsko-pravne poslove u Novom Gradu Jusufu Čauševiću. Jasmina Horo, koja je bila Hadžićeva pomoćnica, optužena je za zloupotrebu položaja i pranje novca.

„Optužnicom Tužilaštva Kantona Sarajevo terete se da su zloupotrebom službenog položaja poduzeli međusobno povezane radnje tako što su nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu“, saopćeno je iz Tužilaštva.

Općina Novi Grad je 2006. godine Radeljašu dodijelila državno zemljište u naselju Nedžarići, za šta je on platio oko 51 hiljadu KM naknade. Zemljište mu je dodijeljeno bez konkursa, protivno Zakonu o građevinskom zemljištu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Saglasnost da mu se zemljište dodjeli potpisao je pravobranilac Kapetanović, o čemu je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pisao.

Radeljaševe prevare sa nekretninama
Ministar BPK-a Esed Radeljaš je godinama manipulisao nekretninama - prodavao je tuđu imovinu kao svoju i bespravno gradio. Umjesto kazne dobio je funkciju.
Komšijski dogovor sudije i osuđenika
Esed Radeljaš je gradio vikendicu na zemlji sudije Vladimira Špoljarića u vrijeme kada je on rješavao njegov sudski postupak

Nakon što Radeljaš nije ispunio ugovorenu obavezu da na dodijeljenom zemljištu izgradi poslovni objekat, ono mu je oduzeto 2010. godine.

Radeljaš, koji je u to vrijeme bio vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad, zatražio je odštetu. Općina mu je isplatila 1.033.500 KM, što je 20 puta veći iznos od naknade koju je svojevremeno uplatio u budžet. Za nezakonitu isplatu milionske odštete Radeljašu, Kantonalno tužilaštvo tereti Damira Hadžića.

U postupak određivanja odštete bio je uključen i Čaušević, a nalog za isplatu odštete potpisala je. Ona je pola godine kasnije kupila stan od 110 kvadratnih metara, koji je blokirao Kantonalni sud u Sarajevu. Stan je, prema dokumentaciji kojom raspolaže CIN, platila 164 hiljade maraka.

Blokirana imovina Eseda Radeljaša i Jasmine Horo
Tužilaštvo sumnjiči Radeljaša i Horo za niz krivičnih djela, među kojima su pranje novca, te primanje i davanje mita

Postupajući tužilac u optužnici je predložio Kantonalnom sudu u Sarajevu da produži pritvor za Hadžića, Radeljaša i Horo, te da im trajno oduzme nezakonito stečenu imovinu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.