Pogledajte dokumentarni film “Duhovi prošlosti”

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo su razgovarali sa preko stotinu žrtava rata.

Film “Duhovi prošlosti” je rezultat projekta pod naslovom „Otkrivanje ličnih sjećanja na rat i zatočeništvo: usmena historija BiH“ na kojem su novinari CIN-a radili prethodne dvije godine. Ovaj projekt je pokušaj suočavanja građana BiH sa prošlošću na društvenom i individualnom planu.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su, u okviru ovog projekta razgovarali sa preko stotinu žrtava rata.

Među njima je i 25 žena, od kojih su neke u ratu bile silovane ili na drugi način ponižavane i mučene.

Život poslije silovanja
Najmanje 61 dijete u BiH je rođeno nakon silovanja u ratu i većina ih ne zna istinu o svom porijeklu

Mnoge od njih nisu mogle otvoreno govoriti o mučnim iskustvima, pa nisu ni pristale na snimanje razgovora, dok su neke zamolile da se snimljeni intervjui ne objave.

Naše sagovornice pokušavaju živjeti normalnim životom, neke su u izbjeglištvu, daleko od mjesta zločina, neke se nikada nisu udale dok neke žive same nakon razvoda. Različitih nacionalnosti i godina, udaljene kilometrima, ove žene, od kojih su mnoge u ratu izgubile najbliže, dijele istu sudbinu.

Projekt bi trebao omogućiti stanovnicima BiH da bolje razumiju posljedice rata koje proživljavaju njihovi sugrađani te dovesti do podizanja svijesti o potrebi poštivanja nacionalnih i vjerskih prava svih naroda.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Advokat uhvaćen u zamku

Advokat iz Kaknja priznaje je da je uzeo 5.000 KM od klijenta koji ga je tajno snimio dok govori da je novac korišten kako bi podmitio sudiju.

Strah od osvete nasuprot svjedočanstvu o stradanju

Da li su sudije državnog suda napravile propust kada su na suđenju otvorenom za javnost dopustili da se pročitaju imena žena silovanih tokom rata u Foči? Dok europski posmatrači i udruženja za zaštitu žrtava izražavaju zabrinutost, predstavnici suda tvrde da su reagovali u interesu javnosti.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN