Search
Close this search box.

Potvrđena optužnica

Počinje suđenje za korupciju u ŽRS

Okružni sud u Banja Luci odlučio je pokrenuti postupak protiv bivšeg generalnog direktora Željeznica Republike Srpske (ŽRS) Sretena Telebaka i još 10 zaposlenika ŽRS, te tri službenika javnih institucija. Oni su optuženi za zloupotrebu položaja, nezakonito sticanje imovinske koristi, falsifikovanje dokumenata i nesavjesno poslovanje čime su oštetili ŽRS za najmanje 1,7 miliona KM.

Specijalno tužilaštvo Banja Luka je u junu 2007. godine naredilo hapšenje bivših rukovodilaca i zaposlenika ovog preduzeća, te tri javna službenika. Optužnica koju je tužilaštvo podiglo godinu dana nakon njihovog hapšenja, zasnovana na desetinama krivičnih prijava i hiljadama dokumenata koje su prethodnih godina stizale u Okružno tužilaštvo Doboj.

Kada je početkom ovog mjeseca Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu, Sud je prihvatio samo onaj njen dio koji se odnosio na nesavjesno poslovanje, pa je izgledalo da će se bivše rukovodstvo suočiti samo sa novčanom kaznom. Međutim, nakon što je Specijalno tužilaštvo obnovilo optužnicu i dodalo nove elemente koju su nedostajali u prvoj verziji, te detaljnije objasnilo dokaze i definisalo teža krivična djela, Sud je prihvatio i optužbe za zloupotrebu položaja.

Zakonom predviđena kazna za ovo krivično djelo je do 10 godina zatvora.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.