Predstavnici izvršne i sudske vlasti sarađuju sa kriminalcima

U Informaciji o stanju sigurnosti u BiH je navedeno da pojedini državni službenici, predstavnici izvršne i sudske vlasti sarađuju sa kriminalcima.

Pojedini državni službenici u Bosni i Hercegovini (BiH) osiguravaju kriminalcima određene pogodnosti. Neki to čine povremeno za novac, a neki su stalno angažovani za takve usluge, navedeno je u Informaciji o stanju sigurnosti u BiH za 2014. godinu.

U Informaciji je navedeno da su kriminalci podmitili i pojedine predstavnike izvršne i sudske vlasti. Na taj način su stvorili uslove da u nekoj fazi otkrivanja i dokazivanja počinjenih djela prikriju ili barem minimiziraju štetne posljedice tih djela, da teret i osude svedu na minimalne mjere ili da zloupotrebom dvojnih državljanstava i drugih pravnih mogućnosti potpuno izbjegnu sankcije.

Bilo je i slučajeva da se zaposlenici institucija zaduženih za provođenje zakona u krivičnom postupku udružuju sa kriminalcima u iznudama lica koja bi trebala biti obuhvaćena budućim istragama ili akcijama. U ovakvim slučajevima identitet korumpiranog službenika ostaje poznat samo licu koje direktno sarađuje s njim.

Prema podacima do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN), i kada se otkrije identitet službenika za kojeg postoji sumnja da zloupotrebljava svoju poziciju neće odmah dobiti otkaz. Postojeći zakoni o državnoj službi predviđaju prestanak radnog odnosa u slučaju da službenik bude osuđen na zatvorsku kaznu veću od šest mjeseci. Sa manjom osudom ostaju na poslu a neki i napreduju u karijeri.

Konkursi za provjerene službenike
Rukovodstvo Agencije za državnu službu BiH brani regularnost u sprovođenju konkursnih procedura u državnim institucijama, ali pojedina zapošljavanja su i u samoj Agenciji izazvala nedoumice.

Direktor nevladine organizacije „Centar za sigurnosne studije“ Denis Hadžović kaže da je problem što postojeći zakoni i interni pravilnici dozvoljavaju da službenici ostaju na poslu dok istraga traje. „Oni koriste upravo tu mogućnost kada se istraga oduži, tako da nesmetano obavljaju posao. Pozivaju se samo na disciplinske postupke.“

U posljednje četiri policijske akcije je zbog sumnje na zloupotrebu položaja uhićen 41 službenik Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, institucije koja se bavi naplatom prihoda po osnovu indirektnih poreza.

Semsudin MehmedovicŠemsudin Mehmedović, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH kaže da se treba istražiti porijeklo imovine bh.političara i utvrditi kada je i na koji način stečena.

U dopisu koji je iz ove institucije proslijeđen CIN-u navedeno je da su sa posla suspendirani oni radnici kojima je određen pritvor ili neka mjera zabrane. Međutim, nakon što su pušteni iz pritvora i nakon ukidanja mjere zabrane, prestali su razlozi za suspenziju i vraćeni su na posao. Iz UIO napominju da su zatražili od Tužilaštva BiH dokaze koji su njihovim uposlenicima stavljeni na teret, ali da ih nisu dobili, uz obrazloženje da je istraga u toku.

Iz UIO-a navode da po dobijanju informacija o eventualnom nezakonitom radu službenika izvrše internu kontrolu i tamo gdje postoji osnov, pokreću disciplinski postupak. Zbog težih i lakših povreda službene dužnosti u toku 2014. godine su imali 115 disciplinskih postupaka, a u ovoj godini 28. U skladu sa utvrđenim stepenom odgovornosti mogu biti izrečene sljedeće disciplinske mjere: prestanak radnog odnosa, novčana kazna, pisana i usmene opomene. Do sada su bez posla ostala četiri službenika čija su koruptivna djela dokazana na sudu.

Suspenzija za 23 službenika UIO
Uprava za indirektno oporezivanje BiH suspendovala je 23 službenika koji se sumnjiče za krivična djela u akciji kodnog naziva “Pandora”.

U UIO-u navode da su u cilju preventivnog djelovanja protiv korupcije krajem prošle godine usvojili Plan integriteta kojim su identifikovali radna mjesta podložna korupciji i utvrdili preventivne mjere koje će poduzeti kako bi spriječili ili smanjili korupciju. Svi zaposlenici u Upravi su dužni da izvršavaju preventivne mjere iz Plana integriteta.

Direktor “Centra za sigurnosne studije” Hadžović kaže da planove integriteta trebaju donijeti sve institucije. On kaže da su “zapošljavanje, napredovanje u službi te sistem javnih nabavki u svakoj instituciji” najkritičnije tačke za korupciju.

Informacija o stanju sigurnosti BiH naći će se na dnevnom redu sjednice Parlamentarne skupštine BiH koja je zakazana za 27. august ove godine. Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Šemsudin Mehmedović kaže da su u organizovani kriminal upetljani i političari. „Ozbiljan organizirani kriminal u principu ide sa političkom podrškom određenih političkih opcija“, kaže Mehmedović. Dodaje da se malo i nedovoljno čini da se stanje promjeni.

U Informaciji o stanju sigurnosti je navedeno da će BiH kao zemlja koja još uvijek ima nedovoljno efikasne institucije, visok stepen korupcije državne strukture i lošu ukupnu socioekonomsku situaciju i u narednom periodu predstavljati pogodno tlo za rađanje novih kao i jačanje i izrastanje postojećih kriminalnih grupa u organizacije koje će moći novcem i vezama biti još ozbiljnija prijetnja sigurnosti BiH i njezinim građanima.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN