Search
Close this search box.

Suspenzija za 23 službenika UIO

Uprava za indirektno oporezivanje BiH suspendovala je 23 službenika koji se sumnjiče za krivična djela u akciji kodnog naziva “Pandora”.

Nakon što je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor za pet službenika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), rukovodstvo ove institucije suspediralo ih je sa njihovih radnih mjesta. Zbog određivanja mjere pritvora suspendirani su Zdravko Cvjetinović, Janko Jovanović, Milanko Nikić, Miroslav Kragulj i Zoran Cvjetinović, koji su uhapšeni u policijskoj akciji “Pandora”

Određen pritvor Kemalu Čauševiću
Sud BiH odredio je pritvor Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru UIO BiH, zbog mogućnosti bjekstva, skrivanja dokaza i uticaja na svjedoke.

Kako je priopćeno iz ove institucije suspendirani su Alija Mašić, Sveto Mijić, Ljubomir Vlajinić, Dragan Tomić, Dejan Pavić, Nermin Hrustić, Aleksandar Petrović, Hajrudin Muminović, Faruk Šušnjara, Danijel Stojčić, Boro Marjanović, Radan Kuzmanović, Mišo Novković, Veseljko Starčević, Edvina Ađulović, Dejan Nožica, Mirko Ivić i Josip Kovačević, kojima je Sud BiH izrekao mjere zabrane među kojima je i napuštanje mjesta prebivališta.

U priopćenju se navodi UIO u potpunosti podržava policijsku akciju i da su na raspolaganju Tužilaštvu BiH za bilo kakve dodatne materijale koji bi mogli pomoći u istražnim aktivnostima.

Neovisno o postupcima koji se vode pred pravosudnim organima u BiH, UIO će provesti disciplinske postupke u kojima će se utvrditi odgovornost svih službenika za eventualno nezakonito postupanje.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.