Prlić, Bakula i Kulenović se izjasnili da nisu krivi

Optuženi Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović su se na ročištu za izjašnjavanje o krivnji pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasnili da nisu krivi.

Optuženi Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović su se izjasnili danas pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) da nisu krivi za djela koja su im stavljena na teret.

Optužnica tereti Prlića i Bakulu da su uzeli mito i zloupotrijebili položaj, a Kulenovića da je dao mito. Sud BiH je potvrdio optužnicu 21. maja 2015. godine.

Državno tužilaštvo je optužilo Prlića i Bakulu da su kao čelni ljudi Uprave Javnog poduzeća Hrvatske telekomunikacije (JPHT) Mostar izabrali na tenderu Kulenovićevu firmu “SV-RSA” iz Sarajeva, iako prema ocjeni tenderske komisije nije dala najbolju ponudu. Njegova je firma bila trećepozicionirana firma za izradu Integrirane strategije planiranja i zakupa medija prema ciljnim skupinama Javnog poduzeća HT-a Mostar.

Prema optužnici, Kulenović im je za to dao novac i to preko računa firme “3 Media Limited“, registrovane na Gibraltaru, u kojoj je punomoćenik. Bakuli je isplaćeno 386.256 KM a Prliću 331.513 KM.

Prema podacima objavljenim u službenim glasnicima BiH, JPHT, preduzeće koje djeluje pod jedinstvenim korporativnim brendom HT ERONET, je u posljednje četiri godine potpisalo ugovore o javnim nabavkama vrijedne skoro 237 miliona KM sa 258 firmi. Sa firmom „SV-RSA“ d.o.o. Sarajevo potpisana su dva ugovora u vrijednosti oko 6,5 miliona KM.

Prlić, Bakula i Kulenović su u okviru akcije „Gibraltar“ uhapšeni u oktobru 2014. godine, zajedno sa nekoliko svojih saradnika. Tom prilikom policija je pretresla 17 stanova i poslovnih prostora u: Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Posušju i Grudama.

Hapšenja zbog marketinškog kriminala u BiH
Generalni direktor HT Eroneta Stipe Prlić i direktor mobilne mreže u ovom operatoru telekoma iz Mostara Zoran Bakula uhapšeni su jutros prema nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) zbog sumnje da su sklapali štetne ugovore za reklamiranje ove kompanije.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Hapšenja zbog marketinškog kriminala u BiH

Generalni direktor HT Eroneta Stipe Prlić i direktor mobilne mreže u ovom operatoru telekoma iz Mostara Zoran Bakula uhapšeni su jutros prema nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) zbog sumnje da su sklapali štetne ugovore za reklamiranje ove kompanije.

Specijalni tužioci usitnjavaju krupni kriminal

Iako je osnovano da procesuira najteže slučajeve privrednog kriminala za koje slijedi kazna od minimalno pet godina zatvora, Specijalno tužilaštvo RS-a ne uspijeva dokazati takve optužbe. Sudovi funkcionere oslobađaju odgovornosti ili ih osuđuju na zatvorske kazne od tri mjeseca do dvije godine.

Nestali dokazi iz predmeta Čović-Lijanovići

Nestali su pojedini dokazi optužbe iz predmeta Čović- Lijanovići. To bi moglo dovesti u pitanje nastavak procesa, kažu u Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Originalni dokumenti, važni za sudsko dokazivanje zloupotrebe položaj, su iz državnih institucija nestajali i ranije, ali ovo je prvi put da nestaju iz pravosudnih institucija.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN