Search
Close this search box.

Prlić, Bakula i Kulenović se izjasnili da nisu krivi

Optuženi Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović su se na ročištu za izjašnjavanje o krivnji pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasnili da nisu krivi.

Optuženi Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović su se izjasnili danas pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) da nisu krivi za djela koja su im stavljena na teret.

Optužnica tereti Prlića i Bakulu da su uzeli mito i zloupotrijebili položaj, a Kulenovića da je dao mito. Sud BiH je potvrdio optužnicu 21. maja 2015. godine.

Državno tužilaštvo je optužilo Prlića i Bakulu da su kao čelni ljudi Uprave Javnog poduzeća Hrvatske telekomunikacije (JPHT) Mostar izabrali na tenderu Kulenovićevu firmu “SV-RSA” iz Sarajeva, iako prema ocjeni tenderske komisije nije dala najbolju ponudu. Njegova je firma bila trećepozicionirana firma za izradu Integrirane strategije planiranja i zakupa medija prema ciljnim skupinama Javnog poduzeća HT-a Mostar.

Prema optužnici, Kulenović im je za to dao novac i to preko računa firme “3 Media Limited“, registrovane na Gibraltaru, u kojoj je punomoćenik. Bakuli je isplaćeno 386.256 KM a Prliću 331.513 KM.

Prema podacima objavljenim u službenim glasnicima BiH, JPHT, preduzeće koje djeluje pod jedinstvenim korporativnim brendom HT ERONET, je u posljednje četiri godine potpisalo ugovore o javnim nabavkama vrijedne skoro 237 miliona KM sa 258 firmi. Sa firmom „SV-RSA“ d.o.o. Sarajevo potpisana su dva ugovora u vrijednosti oko 6,5 miliona KM.

Prlić, Bakula i Kulenović su u okviru akcije „Gibraltar“ uhapšeni u oktobru 2014. godine, zajedno sa nekoliko svojih saradnika. Tom prilikom policija je pretresla 17 stanova i poslovnih prostora u: Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Posušju i Grudama.

Hapšenja zbog marketinškog kriminala u BiH
Generalni direktor HT Eroneta Stipe Prlić i direktor mobilne mreže u ovom operatoru telekoma iz Mostara Zoran Bakula uhapšeni su jutros prema nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) zbog sumnje da su sklapali štetne ugovore za reklamiranje ove kompanije.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN