Promjene u imovini državnih ministara

Od posljednje izjave o imovinskom stanju predsjedavajući i članovi Vijeća ministara BiH: Vjekoslav Bevanda, Nikola Špirić, Sredoje Nović i Mirko Okolić su stekli nova imanja i vikendice u Donjoj Blatnici, Drvaru, na Palama i u Doboju, dok je Zlatko Lagumdžija prijavio "nepoznati suvlasnički dio" na porodičnoj kući i zemljištu u Trebinju.

U protekle dvije godine predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Nikola Špirić je stekao porodično imanje i luksuzniji automobil, dok se iznos njegove ušteđevine povećao za oko 80.000 KM.

On je krajem januara, uoči imenovanja na funkciju ministra finansija i trezora BiH, podnio pisanu izjavu o svom obrazovanju, političkoj i profesionalnoj karijeri te imovinskom stanju. Isto su učinili i ostali članovi novog saziva Vijeća ministara BiH.

Špirić je u obrascu izjave napisao da posjeduje porodično imanje na području Drvara. Kao i dvije godina ranije, naveo je da ima troiposoban stan u Banjoj Luci i dvoiposoban stan u Novom Sadu, dok su njegov sin i kćerka vlasnici dvoiposobnih stanova u Beogradu, odnosno Beču. Za razliku od ranijih godina prijavio je i da svi stanovi imaju garažna mjesta.Također, Špirić više nije vlasnik Audia A6, nego – za klasu boljeg – Audia A8.

On je jedini zvaničnik novoimenovanog Vijeća ministara koji je objavio informacije o svojoj ušteđevini. Njegovi štedni ulozi su veći u odnosu na 2010. godinu, kada je prijavio 48.060 eura, 38.600 dolara i 85.000 KM. Sada Špirić navodi da posjeduje 80.626 eura, 78.240 dolara, 21.700 švicarskih franaka te 4.085 KM.

Kada su davali izjave o imovinskom stanju, većina državnih ministara i njihovih zamjenika bili su kandidati na nekim od prethodnih izbora.

Uspoređujući njihove ranije imovinske kartone sa ovogodišnjim, novinari CIN-a su utvrdili da su nove nekretnine prijavili i Vjekoslav Bevanda – predsjedavajući Vijeća ministara, Zlatko Lagumdžija – ministar vanjskih poslova, Sredoje Nović – ministar civilnih poslova, Mirko Okolić – zamjenik ministra odbrane te Damir Hadžić – ministar komunikacija i prometa.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH navodi da je naslijedio vikendicu u Donjoj Blatnici, dok njegova supruga od ranije posjeduje stan u Splitu.

Lagumdžija je u izjavi o imovini naveo slične podatke kao i 2010. godine. Ponovio je da je suvlasnik tri stana, od čega su dva u Sarajevu a jedan u Dubrovniku, kao i da je vlasnik porodičnog imanja.

Uz to je dodao da posjeduje njemu „nepoznati suvlasnički dio na porodičnoj kući i zemljištu u Trebinju kao rezultat nasljeđivanja po majčinoj liniji“.

Prema zemljišnim dokumentima koje je CIN objavio u bazi podataka imovine političara, Lagumdžija je od 2001. godine jedan od suvlasnika parcela u Trebinju, ukupne površine 1.800 metara kvadratnih. Ove nekretnine nije naveo u imovinskom kartonu prije dvije godine.

BAZA – Imovina političara

Nović je prijavio da je 19. januara ove godine kupio vikendicu u izgradnji na području opštine Pale i da je u toku proces njene uknjižbe. Početkom 2007. godine je napisao da posjeduje automobil Golf 5, a sada navodi Audi A4.

Nović i u novoj izjavi navodi da je korisnik stana Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci od 99 kvadratnih metara, te da njegova supruga posjeduje stan u Beogradu od 40 kvadratnih metara i garažu u Banjoj Luci od 12 kvadratnih metara.

Okolić je u imovinskom kartonu pred Opšte izbore 2010. naveo da ima stan, a u novom je prijavio i da je suvlasnik zemljišta u Doboju od 3.268 kvadratnih metara.

Hadžić je u odnosu na 2010. godinu kao novost u kartonu prijavio garažu.

Ostali ministri i zamjenici ministara nisu naveli nove nekretnine u svojim kartonima.

Državni funkcioneri su iznosili podatke o iznosu ličnih prihoda, kao i o nekretninama i automobilima, ali nisu navodili njihovu vrijednost. Većina nije podnosila izvještaje ni o ličnoj ušteđevini, dionicama i kreditima, niti o nekretninama u vlasništvu supruga i djece. Naime, takve rubrike ne postoje u obrascima o imovinskom stanju kandidata za Vijeće ministara BiH, te kao takve i ne pružaju potpun uvid u njihovu imovinu.

Izjava o imovinskom stanju: Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Izjava o imovinskom stanju: Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH

Izjava o imovinskom stanju: Ana Trišić-Babić, zamjenica ministra vanjskih poslova BiH

Izjava o imovinskom stanju: Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH

Izjava o imovinskom stanju: Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH

Izjava o imovinskom stanju: Bariša Čolak, ministar pravde BiH

 

Izjava o imovinskom stanju: Srđan Radulj, zamjenik ministra pravde BiH

 

Izjava o imovinskom stanju: Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH

Izjava o imovinskom stanju: Mladen Ćavar, zamjenik ministra sigurnosti BiH

Izjava o imovinskom stanju: Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH

Izjava o imovinskom stanju: Ermina Salkičević-Dizdarević, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH

 

Izjava o imovinskom stanju: Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa BiH

Izjava o imovinskom stanju: Rudo Vidović, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH

 

Izjava o imovinskom stanju: Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH

Izjava o imovinskom stanju: Damir Ljubić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH

Izjava o imovinskom stanju: Radmila Mitrović, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH

Izjava o imovinskom stanju: Muhamed Ibrahimović, ministar odbrane BiH

Izjava o imovinskom stanju: Marina Pendeš, zamjenica ministra odbrane BiH

Izjava o imovinskom stanju: Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane BiHIzjava o imovinskom stanju: Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

 

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN