Search
Close this search box.

Pružanje informacija naporan posao za bh. institucije

I 15 godina nakon usvajanja zakona o slobodi pristupa informacijama na svim nivoima u BiH, službenici institucija i dalje smatraju da je rad u skladu s njima sporedna stvar.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) svake godine pošalju više od 1.000 zahtjeva za slobodan pristup informacijama tražeći, najčešće, podatke o načinu trošenja javnog novca. U većini slučajeva institucije izbjegavaju dati odgovore pa borba za informacije traje mjesecima.

Jedno od najčešćih opravdanja za nedostavljanje informacija je da prikupljanje podataka iziskuje puno vremena, te da službenici institucija imaju važnijih poslova.

Zakoni o slobodi pristupa informacijama u BiH i entitetima su usvojeni 2000. i 2001. godine, s ciljem da se informacije koje su pod kontrolom javnih institucija učine dostupnim svim građanima. Prema zakonima, te informacije predstavljaju značajno javno dobro i pristup njima potiče transparentniji i odgovorniji rad institucija.

CIN je zahvaljujući zakonima o slobodi pristupa informacijama samo u prošloj godini dokazao zloupotrebu skoro pola milijarde maraka javnog novca. Tokom prošle i ove godine na osnovu istraživanja CIN-a pokrenuto je osam istraga, smijenjena su tri funkcionera a pet ih je uhapšeno.

Danas se obilježava Međunarodni dan slobode pristupa informacijama.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.