Pružanje informacija naporan posao za bh. institucije

I 15 godina nakon usvajanja zakona o slobodi pristupa informacijama na svim nivoima u BiH, službenici institucija i dalje smatraju da je rad u skladu s njima sporedna stvar.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) svake godine pošalju više od 1.000 zahtjeva za slobodan pristup informacijama tražeći, najčešće, podatke o načinu trošenja javnog novca. U većini slučajeva institucije izbjegavaju dati odgovore pa borba za informacije traje mjesecima.

Jedno od najčešćih opravdanja za nedostavljanje informacija je da prikupljanje podataka iziskuje puno vremena, te da službenici institucija imaju važnijih poslova.

Zakoni o slobodi pristupa informacijama u BiH i entitetima su usvojeni 2000. i 2001. godine, s ciljem da se informacije koje su pod kontrolom javnih institucija učine dostupnim svim građanima. Prema zakonima, te informacije predstavljaju značajno javno dobro i pristup njima potiče transparentniji i odgovorniji rad institucija.

CIN je zahvaljujući zakonima o slobodi pristupa informacijama samo u prošloj godini dokazao zloupotrebu skoro pola milijarde maraka javnog novca. Tokom prošle i ove godine na osnovu istraživanja CIN-a pokrenuto je osam istraga, smijenjena su tri funkcionera a pet ih je uhapšeno.

Danas se obilježava Međunarodni dan slobode pristupa informacijama.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

CIN dobio priznanje za slobodu govora

Medijske organizacije i pojedinci, među kojima i Centar za istraživačko novinarstvo, dobili su priznanje od Koalicije za zaštitu zviždača Jugoistočne Europe.

Veća budžetska transparentnost imperativ za sve nivoe vlasti u BiH

Na okruglom stolu koji je organizovao CIN sa partnerskim organizacijama GEA iz Banje Luke i „Futura“ iz Mostara razgovarano je o ulozi organizacija civilnog društva u izradi i izvršenju budžeta u cilju sprečavanja zloupotreba javnog novca i povećanja budžetske transparentnosti.

Osude prijetnji novinarima CIN-a i prijave protiv Zorana Čegara

Brojne domaće i međunarodne organizacije zatražile su reakciju domaćih vlasti radi prijetnji i uvreda koje je Zoran Čegar, jedan od šefova Federalne uprave policije, uputio novinarima CIN-a. Vlasti su pozvane da zaštite novinare od napada. Prijetnje su prijavljene policiji i tužilaštvu.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN