Search
Close this search box.

Radeljaš i Hadžić izjavili da nisu krivi

Krivnju nisu priznali ni ostalih troje bivših zaposlenika Općine Novi Grad koje tužilaštvo tereti za zloupotrebu položaja u vezi sa dodjelom državnog zemljišta Radeljašu.

Bivši općinski vijećnik, kantonalni zastupnik i ministar Esed Radeljaš je danas pred Kantonalnim sudom u Sarajevu izjavio da nije kriv za: zloupotrebu položaja, pranje novca, ovjeru neistinitog sadržaja i davanje mita.

Na isti način su se izjasnili i bivši načelnik sarajevske Općine Novi Grad Damir Hadžić i njegova pomoćnica Jasmina Horo, bivši općinski pravobranilac Nedžad Kapetanović te šef Odsjeka za imovinskopravne poslove Jusuf Čaušević. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti njih četvero za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, a Jasminu Horo i za pranje novca.

Svi oni su sudjelovali u predmetu iz 2006. godine kojim je Općina Novi Grad dodijelila Radeljašu na korištenje državno zemljište u sarajevskom naselju Nedžarići, za što je on to platio naknadu od oko 51 hiljadu KM. Zemljište mu je dodijeljeno bez konkursa, protivno Zakonu o građevinskom zemljištu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Saglasnost da mu se zemljište dodijeli potpisao je pravobranilac Kapetanović, o čemu je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) već pisao.

Radeljaševe prevare sa nekretninama
Ministar BPK-a Esed Radeljaš je godinama manipulisao nekretninama - prodavao je tuđu imovinu kao svoju i bespravno gradio. Umjesto kazne dobio je funkciju.
Komšijski dogovor sudije i osuđenika
Esed Radeljaš je gradio vikendicu na zemlji sudije Vladimira Špoljarića u vrijeme kada je on rješavao njegov sudski postupak

Radeljašu je 2010. godine oduzeto zemljište jer na njemu nije izgradio poslovni objekat, što je bio obavezan, prema dogovoru sa Općinom. On je u to vrijeme bio vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad i od Općine je zatražio odštetu za oduzeto zemljište. Prilikom odlučivanja o visini odštete Općina je  uzela u obzir vještačenje Kasima Zuluma koji je vrijednost kvadrata zemljišta procijenio na 550 KM. Zulum je danas svjedok pokajnik.

Općina je Radeljašu isplatila odštetu od 1.033.500 KM, što je 20 puta veći iznos od naknade koju je svojevremeno uplatio u budžet. Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Hadžiću se stavlja na teret nezakonito omogućavanje isplate Radeljašu više od milion maraka iz općinskog budžeta. U postupak određivanja odštete bio je uključen i Čaušević, a nalog za isplatu je potpisala Horo. Ona je pola godine poslije u Sarajevu kupila stan od 110 kvadratnih metara. Stan je, prema dokumentaciji kojom raspolaže CIN, platila 164 hiljade maraka. Svi optuženi, osim Radeljaša, su na slobodi.

HRONOLOGIJA PREVARE: Život i karijera Eseda Radeljaša
Centar za istraživačko novinarstvo predstavlja najvažnije događaje u karijeri Eseda Radeljaša

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.