Search
Close this search box.

Revizija izdanih licenci

Brza reakcija premijera RS-a na CIN-ovo istragu o Ministarstvu prosvjete

Dan nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva objavio kratku priču o sumnjivom licenciranju visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj (RS), premijer Milorad Dodik je obustavio dalje licenciranje i naredio reviziju do sada izdanih licenci.

Novinari CIN-a su otkrili da su zaposleni u Ministarstvu prosvjete RS-a licence dijelili na osnovu poznanstava i rodbinskih veza. Kršili su pravila koja su sami donosili i licence izdavali po vlastitom nahođenju.
„Revizija licenciranih visokoškolskih ustanova, u skladu sa Zakonom o visokoškolskom obrazovanju, biće provedena do februara 2008. godine“, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS. Imajući u vidu praznike u decembru i januaru, taj rok je veoma kratak.

Također je navedeno da će pomoć pružiti Savjet za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta „koji treba da bude ubrzo formiran“. U nedavnom intervjuu ministar je novinarima CIN-a rekao da se nije prijavilo dovoljno kvalitetnih kandidata kako bi se oformio Savjet, kao što je zakonom predviđeno.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.