Search
Close this search box.

Revizija: Zračna luka Mostar

U izvještaju Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) se navodi da je jedan član Nadzornog odbora Međunarodne zračne luke Aerodrom Mostar redovno primao naknadu tokom 2011. godine, iako nije poduzimao nikakve aktivnosti.

Preostala dva člana, među kojima je i predsjednik Odbora, razriješeni su dužnosti u maju te godine. Visina mjesečne naknade članova iznosi 300 KM, a predsjednika 400 KM.

Prema podacima iz revizorskog izvještaja, od 30. juna prošle godine niko ne vrši funkciju izvršnog direktora, kojeg bi po statutu trebao imenovati upravo nadzorni odbor. Dva člana odbora imenuje Grad Mostar, dok je treći predstavnik kapitala Zračne luke Zagreb, koji je i nastavio primati naknadu.

Revizori navode da ne mogu potvrditi da li Skupština, Nadzorni odbor i Odbor za reviziju funkcioniraju i obavljaju svoju zadaću. Odbor za reviziju se sastao samo dva puta, u februaru i aprilu, ali su mjesečne naknade od po 200 KM redovno isplaćivane njegovim članovima.

Za nabavku neophodne opreme Zračna luka je od Vlade FBiH dobila 430.000 KM, ali nije provela dokapitalizaciju, odnosno, nije uvećala udjel Grada Mostara u temeljnom kapitalu, što je bilo planirano odlukom o dodjeli tih sredstava.

Međunarodna zračna luka Mostar je za civilne letove otvorena 1965. godine, a od 2004. godine utemeljen je njen kapital u iznosu od 8.469.160 KM. Od toga 88,59 posto pripada Gradu Mostaru, a 11,41 posto Zračnoj luci Zagreb.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.