Search
Close this search box.

Sankcije za advokate koji nose poklone zatvorenicima

Advokati više neće moći donositi poklone zatvorenicima u sarajevski zatvor, a u Advokatskoj komori su najavili kazne za svoje kolege koje su kršile zakon.

Kazneno-popravni zavod (KPZ) u Sarajevu zabranio je advokatima da zatvorenicima donose poklone, potvrdili su novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz ove ustanove.

Direktor Faruk Zubčević kaže da su oni kršili Zakon o izvršenju krivičnih sankcija Federacije Bosne i Hercegovine u kojem piše da osuđene osobe mogu primati pakete samo od članova uže porodice.

Ukoliko osuđena ili pritvorena osoba nema bliskih srodnika, prema Pravilniku o kućnom redu KPZ-a, neko drugi može tražiti od suda odobrenje za slanje paketa.

„Ni u jednom ovom sadržaju ne postoji riječ advokat. Znači, ne postoji“, pojasnio je Zubčević, dodavši da je pojavu unošenja paketa u zatvor uočio uz pomoć CIN-a.

Zubčević kaže da je krajem septembra ove godine o ovome obavijestio rukovodstva Federalne i Regionalne advokatske komore.

U Regionalnoj advokatskoj komori iz Sarajeva rekli su da će zatražiti od upravnika KPZ-a da im dostavi podatke o advokatima koji su kršili propise kako bi protiv njih „poduzeli mjere“.

„Ukoliko dobijemo dovoljno podataka da je određeni član komore – advokat prekršio zakon, (…) onda mi prosljeđujemo predmet disciplinskom tužiocu i na njemu je dalje da vodi postupak“, rekla je Vasvija Vidović, predsjednica Advokatske komore u Sarajevu.

CIN je 2017. godine objavio istraživanje o braniocima po službenoj dužnosti i bazu njihovih zarada. Sudovi su godišnje trošili oko 11 miliona KM na branioce po službenoj dužnosti, a veliki dio tog novca dobijalo je samo nekoliko advokata.

Sankcije za advokate koji nose poklone zatvorenicima
Advokati više neće moći donositi poklone zatvorenicima u sarajevski zatvor, a u Advokatskoj komori su najavili kazne za svoje kolege koje su kršile zakon.
”]

Najplaćeniji branilac po službenoj dužnosti je Omar Mehmedbašić koji je za sedam godina zaradio više od četiri miliona maraka. Prema riječima zatvorenika koje je branio, Mehmedbašić je „advokat za raju“, onaj koji brine o svojim klijentima.

„Svaki četvrtak mi je bilo pred vratima. (…) Plavo-bijela kesica, sedam kutija Drina cigareta i sedam Nescafe 3u1. Svima tako. Svima koje je on branio“, ispričao je zatvorenik Rusmir Sinanović.

U ljeto 2017. godine novinari su posjetili kancelariju ovog sarajevskog advokata. Ona je ličila na prodavnicu mješovite robe. Između sudskih spisa bio je svežanj plavo-bijelih kesa i paketi sa cigaretama i kesicama instant-kafe. Novinari CIN-a su više puta svjedočili kako četvrtkom ujutro zaposlenik iz Mehmedbašićeve kancelarije nosi kese u sarajevski Centralni zatvor.

Vasvija Vidović kaže da za ovu praksu nije znala dok nije vidjela CIN-ovo istraživanje, ali da su ona i rukovodstvo Komore izabrani tek ove godine i nisu bili u situaciji da reaguju do sada.

„Proslijedili smo dopis svim članovima Komore (…) da nam je skrenuo pažnju upravnik Zatvora na protivzakonita ponašanja i da to Komora ne toleriše“, kaže Vidović.

 

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.