Search
Close this search box.

Sead Žilo uskoro pred sudom

Direktor firme „Windsor group“ Sead Žilo optužen je zbog prevara u vrijednosti 153.000 KM.
Sead Žilo je za 54.500 KM otkupio godinu i po dana zatvora, a kupljenu slobodu je iskoristio za nove prevare (Foto: CIN)

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Seada Žile, direktora firme „Windsor group“ iz Zavidovića. Njega Tužilaštvo tereti da je od aprila 2019. do oktobra 2020. godine prevario najmanje devetero ljudi i firmi za 153.000 KM u novcu, robi i uslugama. Općinski sud u Tuzli je potvrdio optužnicu pa bi uskoro trebalo početi suđenje.

Žilo je žrtve svojih prevara pronalazio putem internet-oglasa na kojima je nudio prodaju CNC i drugih radnih mašina. Obećavao je isporuku robe, potpisivao ugovore i naplaćivao ugovorene poslove, ali nije isporučivao robu niti plaćao naručene usluge.

U optužnici je navedeno da je Žilo kao zastupnik firme „Windsor group“, dajući lažna obećanja, navodio ove ljude da sa njim dogovaraju poslove da bi ih na kraju prevario.

Žilo je na sličan način prevario sve oštećene – uzimao im je novac za obećanu robu pa nestajao uz izgovore da je zauzet, da je na putovanju u inostranstvu ili da ima smrtni slučaj u porodici. Nekima od njih je preko telefona slao ispunjene naloge za uplate koje nikada nije izvršio.

Sead Žilo je uhapšen i čeka suđenje u pritvoru Kazneno-popravnog zavoda u Tuzli. Kantonalno tužilaštvo će od Suda zatražiti da Žili zabrani rukovođenje firmama pet godina nakon pravosnažnosti presude.

Centar za istraživačko novinarstvo je krajem decembra prošle godine objavio priču o višestruko osuđivanom Seadu Žili koji zbog prevara i utaja ima najmanje osam presuda u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Oštetio je pojedince i firme za nešto više od 260.000 KM, uglavnom im nudeći usluge i robu koju nikada nije isporučio.

Sloboda za nove prevare
Višestruko osuđivani Sead Žilo je za 54.500 KM otkupio dvije zatvorske kazne u ukupnom trajanju od godinu i po dana. Kupljenu slobodu je iskoristio za nove prevare, teške četvrtinu miliona maraka.

Zbog četiri presude je bio tri i po godine u zatvoru. Dvaput je kažnjen uvjetno i protjerivanjem iz Hrvatske, dok je dvije kazne od šest i dvanaest mjeseci zatvora, koje su mu izrečene 2019. godine, mijenjao za novčanu kaznu od 54.500 KM.

Otkupljenu slobodu je iskoristio za nove prevare zbog kojih sada čeka novo suđenje.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.