Search
Close this search box.

SIPA istražuje zločinačku organizaciju

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je prikupila dokaze o najmanje šest neriješenih ubistava i pokušaja ubistava, višemilionskim pljačkama te drugim teškim krivičnim djelima iz oblasti organizovanog kriminala, pranja novca, trgovine drogom i zloupotrebe službenog položaja.

U policijskoj akciji kodnog naziva Lutka učestvovalo je više stotina policijskih djelatnika koji su uhapsili 25 osoba te izvršili pretres na 30 lokacija, uključujući i Hotel Casa Grande koji je u vlasništvu Nasera Kelmendija.

Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Kelmendi nije uhapšen. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su već pisali o Kelmendiju kojeg je američki State Department u junu ove godine stavio na crnu listu na kojoj je opisan kao strani narkobos:

Priča 1 – “Naser Kelmendi: od kosovskog osuđenika do sarajevskog biznismena”

Priča 2 – “Kelmendijevi profitirali na slabosti policije i carine”

Pretreseno je 30 lokacija, uključujući i Hotel Casa Grande Nasera Kelmendija.
Foto: CIN

U današnjoj akciji su, između ostalog, uhapšeni: Bojan Cvijan, bivši šef Odjela za narkotike u SIPA-i, bivši radnik Granične policije BiH Ljubiša Lalović te Marko Krajišnik. Sve trojica su bila hapšena i nakon što je u Srbiji uhapšen Darko Elez., Zbog većeg broja počinjenih krivičnih djela, Elez je kasnije osuđen na devet godina zatvora.

Goran Zubac, direktor SIPA-e, izjavio je na konferenciji za medije da ova agencija istražuje najveću zločinačku organizaciju u Bosni i Hercegovini (BiH), koja je imala saradnike i u susjednim zemljama.

„To je prva faza, dok će se dalje koordinirane akcije lišavanja slobode novih lica provoditi nakon sveobuhvatne analize i procjene“, rekao je Zubac.

SIPA je, između ostalog, prikupila dokaze o ubistvima: Ramiza Delalića Ćele, Borisa Govedarice, Vladimira Mačara, Milana Vlaškića i Radeta Magazina te dokaze o tri pokušaja ubistva Đorđa Ždrale.

Delalić je bio ratni komandant u Armiji BiH. Ubijen je iz zasjede 2007. godine u Sarajevu. Iste godine je u Istočnom Sarajevu ubijen i Govedarica, prethodno oslobođen optužbi za ubistvo bračnog para na Palama.

Direktor SIPA-e Goran Zubac kaže da istražuju najveću zločinačku organizaciju u BiH koja je imala saradnike i u susjednim zemljama.
Foto: CIN

Istih optužbi je oslobođen i Đorđe Ždrale koji trenutno izdržava dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS-a.

Mačar, Magazin i Vlaškić su početkom 2008. godine na Palama nastradali od eksplozije autobombe. Mačar je prethodno više puta hapšen.

Zubac je rekao da je SIPA uspjela prikupiti ozbiljne informacije i dokaze o zločinačkoj organizaciji, uključujući identifikovanje njenih članova, njihovih sklonosti i navika te saradnika kojih je bilo i u bezbjednosnim i drugim strukturama vlasti u BiH.

Osim ubistava, pripadnici organizacije se povezuju i sa krađom 4,4 miliona KM iz Privredne banke Sarajevo te sa krađom preko 660.000 KM od BH Pošte.

Od drugih počinjenih krivičnih djela Zubac je izdvojio pripremanje ubistava policijskih službenika koji su istraživali teška razbojništva, kamatarenje i druga krivična djela.

Sva ova krivična djela su, prema riječima Zubca, imala za cilj sticanje velike materijalne koristi i izazivanje straha kod građana, što je moglo da prouzrokuje teže i nesagledive posljedice po državu i njeno uređenje.

Video možete pogledati ovdje:

Video 1 i Video 2

Objavljeno: 12.9.2012. godine

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.