Search
Close this search box.

Skupi šoping bivšeg direktora NTF-a

Josip Tomić je sa dobavljačima ugovarao kupovinu opreme po znatno većim cijenama od tržišnih.
Foto: CIN

Brojne pojedinosti u optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Metkoviću govore o tome da se bivši direktor Naftnih Terminala Federacije (NTF) Josip Tomić nije domaćinski odnosio prema imovini firme.

U ovom dokumentu navedeno je da je direktor NTF-a u 2006. i 2007. godini sa dobavljačima ugovarao kupovinu opreme po znatno većim cijenama od tržišnih. Na taj način je firmu oštetio za oko 240.000 KM.

Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću navodi u optužnici da je Tomić u septembru 2006. godine od firme Feroelektro iz Sarajeva kupio lončaste filtere po cijeni od 44.285 KM, iako je iste mogao kupiti od firme Ermakor iz Zagreba za 8.541 KM manje.

U istom mjesecu je od firme Roberts d.o.o. nabavio 13 utakačkih ruku koje služe za pretakanje nafte. Ovi mehanički dijelovi su NTF koštali 161.336 KM. NTF ih je mogao kupiti direktno od holandskog proizvođača OPW Fluid Transfer Group po cijeni nižoj za 22.316 KM.

NTF je, uz Tomićev potpis, u oktobru 2006. godine kupio od zagrebačke firme Eiting razvodni ormar za oko 29.000 KM iako ga je mogao nabaviti od proizvođača TEP dd Zagreb za oko 1.300 KM.

Godinu kasnije Tomić je od firme Rivin iz Lukavca u BiH kupovao različite kablove koje je od dva proizvođača Elka i Tim iz Zagreba mogao nabaviti po cijeni nižoj za 93.110 KM. Također, sa firmom iz Lukavca je u martu 2007. godine sklopio ugovor o nabavci polovnog agregata, starog više od deset godina za 186.864 KM. Prema procjeni Općinskog državnog odvjetništva u Metoviću, agregat je vrijedio upola manje.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.