Search
Close this search box.

Specijalno tužilaštvo neće voditi istragu za podmićivanje medija

Specijalno tužilaštvo RS-a je obavijestilo Centar za humanu politiku iz Doboja da neće voditi istragu protiv članova Vlade RS-a za podmićivanje i ograničavanje slobode medija.

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske (RS) zbog nedostatka dokaza neće provoditi istragu protiv članova Vlade ovog entiteta za podmićivanje i ugrožavanje slobode medija, o čemu su obavijestili Nevladinu organizaciju Centar za humanu politiku iz Doboja, koja je podnijela prijavu protiv njih.

Momir Dejanović, predsjednik Centra za humanu politiku, kaže da je posao tužilaštva da kroz istragu prikuplja dokaze, a ne da to očekuje od nevladine organizacije. Dodaje da je od svih pravosudnih institucija, kojima su podnijeli prijavu, do sada odgovorilo jedino Specijalno tužilaštvo.

Centar za humanu politiku je krajem marta ove godine podnio prijavu za podmićivanje i kontrolu medija te ograničavanje njihove slobode protiv predsjednika Vlade RS-a Aleksandra Džombića te Zorana Tegeltije, ministra finansija ovog entiteta.

Prijavu su poslali Državnom, Specijalnom i Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci, Republičkom tužilaštvu RS-a, Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine (BiH) te skupštinama BiH, RS-a i Federacije BiH.

Prema navodima iz prijave, predsjednik Vlade RS-a i ministar finansija su budžetski novac nezakonito isplaćivali privatnim medijima.

Vlada RS-a je u budžetima za 2011. i 2012. godinu planirala nekoliko miliona KM subvencija javnim medijima, da bi na kraju novac podijelila, uglavnom, privatnim medijima i to bez objektivnih kriterija, opravdanog javnog interesa i provođenja propisane javne nabavke.

Centar za humanu politiku je u prijavi naveo da su rukovodioci Vlade ovim budžetskim sredstvima namjeravali podmititi i kontrolisati medije kako ne bi objavljivali objektivne i kritičke sadržaje o radu Vlade RS-a, političkih stranaka na vlasti i drugih institucija u ovom entitetu.

Dejanović je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva rekao da je Centar za humanu politiku od Specijalnog tužilaštva zatražio i da provjeri odgovornost načelnika općina u RS-u. Prema njegovim riječima, općine u budžetima planiraju sredstva za informisanje i onda ih koriste za podmićivanje medija.

CIN je u februaru objavio kako je Vlada RS-a u protekle tri godine donirala medijima 14,5 miliona KM. Većina novca pripala je privatnim novinama i RTV stanicama.

Preko 2,1 milion KM dobile su Nezavisne novine i Glas Srpske Željka Kopanje, prijatelja i bivšeg poslovnog partnera predsjednika RS-a Milorada Dodika. Novac je dodijeljen po programu poticaja samoodrživosti medija koji je bivši premijer RS-a Dodik inicirao sredinom 2009. godine.

CIN je otkrio kako su donacije često davane na osnovu diskrecionih odluka Vlade ili uz kršenje procedura koje je sama Vlada propisala u javnim pozivima medijima. Iz Vlade su odbili dostaviti CIN-u izvještaje o utrošku novca za medije.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.