Stečaj Granita: povjerioci napuštali ročište

Neki od povjerilaca su naveli da će tražiti izuzeće stečajnog upravnika.

Jučer je u sarajevskom Općinskom sudu održano drugo ročište u vezi sa stečajnim postupkom nad firmom Granit iz Jablanice. Neki od povjerilaca su osporavali tačnost podataka iz izvještaja stečajnog upravnika Velije Sabljića.

Sabljićev izvještaj sadrži listu od 367 povjerilaca kojima Granit duguje 24,6 miliona KM, dok je Granitova imovina procijenjena na oko 18,5 miliona KM.

Bogdan Joković, zastupnik firme Graniti iz Zagreba, naveo je da je predao dva zahtjeva za povrat duga, ali i da se Sabljić izjasnio samo o jednom. Prvim zahtjevom je traženo skoro 396,300 KM za isporučenu robu, što je Sabljić osporio, navodeći da zagrebačka firma nije dostavila validan dokaz da joj Granit duguje.

Drugi zahtjev, kojim je zagrebačka firma tražila 2,2 miliona KM, nije uvršten na listu. Sabljić je rekao da ga nikada nije ni primio, ali je Joković sudiji Hakiji Zajmoviću priložio poštansku povratnicu kao dokaz da je zahtjev, ipak, preuzet. Dodao je da će izuzeće stečajnog upravnika i sudije Zajmovića zatražiti pismeno, nakon čega je napustio sudnicu.

Sljedeći je sudnicu napustio Nedžad Delić, većinski vlasnik sarajevske firme Tef koja od Granita potražuje mašine i vozila, od kojih su neke u vlasništvu Tefa, dok je ostatak Granit založio kao osiguranje da će ispuniti ugovorene obaveze.

Sabljić je osporio taj dug, ali je Delić kao dokaze za svoje navode sudiji predao rješenje Općinskog suda Sarajevo te potvrdu državnog Ministarstva pravde o registraciji zaloga.

Dodao je da će pismeno zatražiti izuzeće stečajnog upravnika, jer nije prikupio analitičke kartice od firmi koje su bile kupci ili dobavljači firme Granit. Analitička kartica je dokument koji prikazuje sve promjene na određenom bankovnom računu.

Bez analitičkih kartica upravnik može odlučivati o priznanju ili osporavanju potraživanja, ali samo na osnovu ličnih simpatija ili antipatija prema povjeriocu, rekao je Delić novinaru Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva po izlasku iz sudnice.

Delić je jedan od osam osumnjičenih protiv kojih je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine početkom juna ove godine podiglo optužnicu za organizovani kriminal, pranje novca, sklapanje štetnih ugovora i pokretanje lažnog stečaja u Granitu. Među njima je i Muhamed Marić, bivši direktor jablaničkog preduzeća.

Na prvom ročištu, održanom 13. juna, također se raspravljalo o visini dugova i zahtjevima povjerilaca za njihovo izmirenje.

Sljedeće ročište će biti održano 11. jula, do kada je sudija Zajmović dao rok Sabljiću da dostavi detaljan izvještaj o imovini Granita, detaljan troškovnik stečajnog postupka te proračun šteta nastalih tokom nasilne blokade stečajnog postupka, otvorenog još u januaru 2010. godine.

Novinari CIN-a su već pisali o preduzeću Granit koje nije uspjelo dobiti koncesiju za nalazište iz kojeg eksploatiše kamen duže od 65 godina, jer je Vlada HNK potpisivanje koncesionog ugovora uslovila prenošenjem vlasništva preduzeća sa Ortačke grupe na austrijsko preduzeće Alpine Bau.

Ortačka grupa je 2004. godine kupila Granit od Vlade HNK, ali je privatizacijski ugovor nakon trogodišnjeg sudskog spora raskinut u martu 2010. godine jer nisu ispunili obavezu da ulože skoro 14 miliona KM i zaposle 85 novih radnika.

Dva mjeseca ranije je obustavljena proizvodnja u Granitu i proglašen stečaj koji traje i danas.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN