Search
Close this search box.

Sud blokirao još jednu nekretninu u predmetu protiv osumnjičenog Ibrahima Hadžibajrića  

Nekretnina u centru Sarajeva je blokirana na zahtjev Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, nakon proširenja istrage protiv bivšeg općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića.
Foto: Google Maps

Kantonalni sud u Sarajevu zabranio je raspolaganje stanom od 80 m2 koji je Elmedin Karišik, vlasnik „Plaza Group“, kupio u ime svoje firme za 280 hiljada maraka.

Karišik je nekretninu u centru grada kupio 2022. godine – u vrijeme počinjenja krivičnih djela za koje ga sumnjiči Katonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo. Apartman je nakon toga oglašen na platformi za unajmljivanje smještaja „Booking“, a kao domaćin i iznajmljivač je bio naveden Hamza Karišik, brat vlasnika „Plaza Group“.

Uz to, ova nekretnina nikada nije upisana u bilans nekretnina firme, pa je Tužilaštvo posumnjalo da je pribavljena krivičnim djelom i da je potrebno njeno osiguranje.

Katonalno tužilaštvo u ovom predmetu sumnjiči bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića i njegovog porodičnog prijatelja Elmedina Karišika da su osmislili i rukovodili grupom za organizovani kriminal kako bi ostvarili ilegalnu zaradu na javnim parkinzima pod općinskom upravom. Osumnjičeni su, osim ostalih, i Hadžibajrićev sin Seid i bivša sekretarka Općine Alma Destanović za koje se sumnja da su kao pripadnici grupe realizovali dogovorene zadatke.

Nazovi Bega radi parkinga
Bivši načelnik najstarije sarajevske općine Ibrahim Hadžibajrić je više javnih parkinga u turističkom središtu grada dodijelio prijateljima, sklapajući s nekima od njih dogovore koji bi omogućili njegovom sinu da postane milioner.

Bivši načelnik Hadžibajrić je nekoliko najprofitabilnijih parkinga u centru Sarajeva preuzeo od prethodnih upravljača i iznajmio Karišikovoj „Plaza Group“ te firmama „EuroPark“, „Parking Tim“ i „Šemrani“, koje su formalno osnovali Karišikovi prijatelji i zaposlenici „Plaza Group“.

Prema Tužilaštvu, Hadžibajrić je podjelu zarade od ovih parkinga prethodno dogovorio te preko svog sina Seida koordinirao sa Karišikom putem aplikacije Sky, o čemu je CIN ranije pisao.

Sud je početkom 2024. izdao privremenu mjeru zabrane raspolaganja parkinzima, a prije toga i zgradom kod sarajevskog Parka „Hastahana“, procijenjenu na više od milion KM, i predao ih Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

Tužilaštvo KS je zatražilo i blokadu raspolaganja Hadžibajrićevim apartmanom u Krvavici kod Makarske u Hrvatskoj, ali se na odluku nadležnog suda još čeka.

Tajna imovine sarajevskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića
Nekadašnji prvi čovjek sarajevske Općine Stari Grad počeo je ulagati u nekretnine u BiH i Hrvatskoj nakon što je dodijelio javne parkinge prijatelju Elmedinu Karišiku. Prepiske na Sky aplikaciji otkrivaju da je Karišik čuvao Hadžibajrićeve nekretnine, njegov novac i skupocjene automobile.
Oduzeti parkinzi koje je bivši načelnik Ibrahim Hadžibajrić dao privatnicima
Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH je po nalogu suda preuzela tri javna parkinga koje je Ibrahim Hadžibajrić, bivši načelnik sarajevske Općine Stari Grad, dodijelio privatnicima i prijateljima.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.