Sudija Adamović ponovo razriješen dužnosti

Iako ga je drugostepeni sud oslobodio krivice, sudac je razriješen dužnosti zbog nedoličnog ponašanja

Vlado Adamović, sudac državnog suda je po drugi put razriješen dužnost. Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) proglasila je Adamovića odgovornim za prekršaj ‘ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije’.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je svojevremeno objavio članak u kojem se navodi da je Adamović u augustu 2006. godine seksualno uznemiravao osamnaestogodišnju uposlenicu jedne sarajevske cvjećare.

Adamović je proglašen krivim za seksualno uznemiravanje i izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci koju neće izdržavati ako u roku od jedne godine ne počini novo krivično djelo. Drugostepeni sud je oslobodio Adamovića krivnje i on je vraćen na posao u decembru 2007. Čest je slučaj da bh. drugostepeni sudovi presuđuju u korist osuđenih.

Međutim, disciplinska komisija VSTV-a je odlučila da je sudac svojim ponašanjem naštetio ugledu suda, te ga je razriješila dužnosti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Neprijavljena imovina državne tužiteljice

Državna tužiteljica Vedrana Mijović je sa suprugom Dankom za 13 godina kupila pet nekretnina, ali neke od njih nije prijavila VSTV-u. Iako iz ove institucije nalažu da se prijavi sva imovina, za sudije i tužioce to nije obavezujuće jer već dvije i po godine ne postoje pravila o podnošenju finansijskih izvještaja.

Kažnjen tužilac Tomislav Ljubić

Glavni tužilac Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić je kažnjen smanjenjem plaće 10 posto na pet mjeseci, ali se na kaznu može žaliti Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN