Sudski proces otkriva detalje šverca kafom

Danas se švercuje u rukavicama. Slučaj koji se odnedavno vodi pred Sudom BiH otkriva detalje o saradnji švercera sa carinicima i graničnim policajcima, te načinima na koje se nelegalna roba unosi u zemlju.

Šverc koji se odvija uz saradnju carinika i graničnih policajaca je puno unosniji. Jednim potpisom, ovi službenici mogu omogućiti cijelom šleperu nesmetan ulazak u BiH.

Primjer takve saradnje je slučaj osam osoba od kojih je pet carinika i jedan granični policajac kojima se, nakon prvostepene presude za šverc, suđenje nastavlja pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Glavni osumnjičeni je Milan Papić, četrdesetogodišnjak iz Bileće koji posjeduje dvojno državljanstvo BiH i Crne Gore. On je direktor firmi Red Star Papić iz Bileće i Pami Trade iz Nikšića.

Sud BiH je utvrdio da je krajem 2005. i početkom 2006. godine Papić, uz pomoć pet carinika prošvercovao 15 šlepera kafe preko Graničnog prijelaza u Brčkom.

Carinici Davor Simić, Milijana Obrenović, Goran Novaković, Anđelko Jović i Milan Jovanović su kamione pune kafe u papirima prikazivali kao prazne ili natovarene ciglama. Papić je tako prevezao oko 375 tona kafe i za 5 mjeseci izbjegao plaćanje carine u iznosu od skoro 700.000 KM, stoji u prvostepenoj presudi.

Među osumnjičenima je i Dragomir Majdov, tadašnji komandir GP-a na Graničnom prijelazu u Brčkom. Svjedoci su tokom suđenja rekli da je Majdov više puta svojim podređenim sugerisao da ne prave probleme vozaču kamiona Draganu Sariću, koji nije imao radnu dozvolu.

Sud je Sarića osudio na pet godina zatvora, dok je Majdov oslobođen optužbi budući da njegovim postupcima nije uzrokovana šteta, niti je ostvarena nezakonita dobit. Ako ovakva presuda bude potvrđena, Majdov bi mogao ponovo obući uniformu GP-a, kaže Radomir Vasić, komandir Jedinice GP-a sa sjedištem u Višegradu.

Papić je nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora, dok je pet carinika dobilo kazne zatvora u rasponu od tri mjeseca do četiri godine, u zavisnosti od stepena njihove umiješanosti u šverc. Carinici su se žalili na presudu.

Uspjeh Papićeve žalbe u velikoj mjeri zavisi od vjerovatno najzanimljivije osobe u ovom predmetu – Gordana Pavlovića kojeg je Tužilaštvo BiH izvelo pred sud kao svog svjedoka.

Pavlović (35) je milioner iz Foče koji između ostalog posjeduje i firmu za međunarodni transport Pavgord, koja je Papiću pružala transportne usluge.

Papićev advokat Žarko Bulić je u žalbi na presudu prigovorio na činjenicu da se Pavlović spominje tek kao svjedok. Bulić je pred sudom izjavio da je firma Pavgord falsifikovala transportnu i carinsku dokumentaciju.

Kaže da su šverceri za falsifikovanje iskoristili dokumentaciju iz ranijih legalnih uvoza koji su glasili na ime Papićeve firme, te da Papić nije bio umiješan u šverc.

GP kaže da nema nikakvih dokaza o eventualnoj umiješanosti Pavlovića u nezakonite radnje. Jedinica GP-a je preselila svoju kancelariju iz hotela Višegrad nakon što je Pavlović 2003. godine kupio preduzeće Panos u čijem je sastavu bio i hotel.

Panos nije jedino preduzeće koje je Pavlović kupio u posljednjih pet godine učestvujući u privatizaciji državne imovine. Većinski vlasnik je i preduzeća Tehnokom Srbinje i Bakić Srbinje. Računajući trenutnu tržišnu vrijednost udjela u ovim preduzećima novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su došli do iznosa od blizu 2 miliona KM.

Uz to je Pavlović nedavno od preduzeća u stečaju Maglić holding AD iz Foče kupio i crnogorsko odmaralište u Igalu po cijeni nešto većoj od milion KM.Pošto je ovu prodaju smatrao nezakonitom, Ministarstvo unutrašnjih Poslova Republike Srpske je protiv stečajnog upravnika firme i stečajnog sudije krajem oktobra ove godine podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu u Trebinju.

Kada su ga novinari CIN-a kontaktirali putem telefona Pavlović je pristao na intervju, no kada su ga obavijestili da su u Foči i podsjetili na obećanje, odgovorio je da ne zna gdje mu je glava i da ga više ne zovu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN