Sven Alkalaj oslobođen optužbe

Bivši državni ministar vanjskih poslova oslobođen je optužbi za nesavjestan rad u službi

Sven Alkalaj, nekadašnji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BIH), danas je pred Sudom BiH oslobođen optužbe za nesavjestan rad u službi.

Državno Tužilaštvo optužilo je Alkalaja u martu prošle godine da je potpisao rješenje kojim je njegovoj tadašnjoj zamjenici Ani Trišić-Babić isplaćena novčana nagrada u iznosu od 13.418 KM za rad u NATO koordinacijskim timu Vijeća ministara BiH. Time je prekršena Odluka Vijeća ministara BiH po kojoj novčana naknada ne pripada rukovodiocu i zamjeniku rukovodioca institucija BiH. Na taj način je državni budžet oštećen za 13.418 KM.

Sutkinja Tatjana Kosović je prilikom izricanja presude rekla kako je Sud utvrdio da nije bilo svjesnog kršenja zakona.

Sven Alkalaj nije prisustvovao izricanju presude. Njegova braniteljica, advokatica Senka Nožica, novinarima je rekla da nije bilo osnova za podizanje optužnice, a kamoli za presuđenje. „Ne očekuje se od ministra da o svakoj stvari o kojoj on treba da potpiše rješenje mora imati znanje i mora znati da li je to u skladu sa zakonom ili ne“, rekla je ona.

Iz Tužilaštva BiH su saopštili da će uložiti žalbu na ovu presudu. Dodali su i da ova situacija pokazuje koliko je teška borba protiv korupcije, a naročito protiv visokopozicioniranih političara.

Ovo je druga oslobađajuća presuda u dva dana po optužbama za krivično djelo nesavjestan rad u službi. Jučer je Sud BiH oslobodio ministricu odbrane Marinu Pendeš, koju je Tužilaštvo BiH teretilo za nesavjestan rad i krivotvorenje službene isprave.

Marina Pendeš oslobođena optužbe
Državna ministrica odbrane oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN