Search
Close this search box.

Marina Pendeš oslobođena optužbe

Državna ministrica odbrane oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi.

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) Marina Pendeš danas je pred Sudom BiH oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

Državno Tužilaštvo optužilo je Pendeš u julu prošle godine da je svom savjetniku i stranačkom kolegi Ivi Miri Joviću omogućila da prima platu iako nije redovno dolazio na posao. Pendeš je Jovića izabrala za svog savjetnika 2013. godine, a u to vrijeme je bila zamjenica državnog ministra odbrane.

Pendeš optužena zbog plate Ive Mire Jovića
Ministrica je bivšem članu Predsjedništva BiH Ivi Miri Joviću, kao svom savjetniku, omogućila platu iako nije dolazio na posao.

Na teret joj se stavljalo da je tajnici u Ministarstvu naložila da vodi evidenciju Jovićevog prisustva na poslu, iako on na radno mjesto nije redovno dolazio. Prema evidenciji optužbe, Jović na poslu nije bio 84 dana. Međutim, Sud je prihvatio da je Jović radeći i izvan sjedišta Ministarstva obavljao zadatke u interesu Ministarstva.

Sudija Branko Perić je prilikom izricanja presude rekao kako misli da Sud BiH ne treba da se bavi nesavjesnim radom u službi, jer je to krivično djelo prevaziđeno. On je rekao i to da su pozicija savjetnika i njihove dužnosti nejasne, ali da za to nisu odgovorni pojedinci, već sistem.

Marina Pendeš nije prisustvovala izricanju presude, jer se nalazi u službenoj posjeti Makedoniji. Njezin branilac, advokat Josip Muselimović je novinarima nakon izricanja presude rekao da neko iz ovog slučaja mora izvući pouku. “Paušalni procesi protiv visokih dužnosnika ne smiju se voditi”, rekao je on.

Iz Tužilaštva BIH su saopćili da su nezadovoljni odlukom i da će se žaliti. U priopćenju navode da je nezakonito da se isplaćuje novac iz državnog budžeta a da ta osoba skoro nikada nije došla na posao. Napominju i da je iznos od 13.000 KM za koji je budžet oštećen veći od godišnje prosječne plaće uposlenog građanina u BiH.

Ivo Miro Jović je nekadašnji član Predsjedništva BiH i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Nakon isteka mandata bio je savjetnik predsjedavajućeg Skupštine Srednjobosanskog kantona Josipa Kvasine, a potom je postao savjetnik Marine Pendeš, tadašnje zamjenice ministra odbrane. Pendeš ga je postavila za savjetnika i nakon što je postala državna ministrica odbrane, u aprilu 2015. Tri mjeseca kasnije Jović se penzionisao i isplaćena mu je otpremnina od 12.158,64 KM.

Skupi kilometri državnih delegata
Osam članova Parlamentarne skupštine BiH u ranijem sazivu i njihovi vozači su za nepune dvije godine naplatili iz budžeta blizu 305.000 KM na ime troškova prevoza ličnim automobilima. Zahvaljujući slaboj kontroli nadležnih službi, pojedini su koristili ove privilegije iako nisu imali pravo na njih.
Funkcionerima isplaćeno 346 hiljada KM za otpremnine
Novac je isplaćen za odlazak u penziju 23 funkcionera koji su radili na rukovodećim pozicijama u osam državnih ministarstava.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN