Pendeš optužena zbog plate Ive Mire Jovića

Ministrica je bivšem članu Predsjedništva BiH Ivi Miri Joviću, kao svom savjetniku, omogućila platu iako nije dolazio na posao.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo je državnu ministricu odbrane Marinu Pendeš za nesavjestan rad i krivotvorenje službene isprave jer je, prema optužnici, savjetniku omogućila platu iako nije dolazio na posao.

Dok je 2013. godine obnašala dužnost zamjenice ministra odbrane BiH, Pendeš je kao savjetnika uposlila bivšeg člana Predsjedništva BiH Ivu Miru Jovića, stranačkog kolegu iz Hrvatske demokratske zajednice BIH (HDZ BiH). Ovim savjetničkim angažmanom budžet države BiH oštećen je za 17.000 KM, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Prema navodima optužnice, Pendeš je, iako Jović nije dolazio na posao, naložila tajnici da vodi evidenciju njegovog navodnog prisustva. „A provjerama je utvrđeno da navedeni nije redovito dolazio na posao, a ostvarivao je plate i naknade“, navodi Tužilaštvo.

Zahvaljujući stranačkim kolegama na pozicijama, Ivo Miro Jović nakon isteka delegatskog mandata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH 2011. godine, nije ostao bez posla. Prvo je tokom godinu dana mjesečno primao 4.611 KM „bijelog hljeba“, a potom ga je Josip Kvasina, tadašnji predsjedavajući Skupštine Srednjobosanskog kantona, u julu 2012., postavio za savjetnika. Na ovoj savjetničkoj poziciji Jović ostaje godinu dana, a potom prelazi kod zamjenice ministra odbrane Marine Pendeš.

Skupi kilometri državnih delegata

Ministrica odbrane BiH odbila je za CIN komentarisati navode iz optužnice, kazavši da o njoj nije obaviještena. Tužilaštvo BiH je najavilo da će navode optužbe dokazivati pozivanjem osam svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo oko 70 dokaznih materijala.