Search
Close this search box.

Funkcionerima isplaćeno 346 hiljada KM za otpremnine

Novac je isplaćen za odlazak u penziju 23 funkcionera koji su radili na rukovodećim pozicijama u osam državnih ministarstava.
Funkcioneri zaposleni u državnim institucijama prilikom odlaska u penziju imaju pravo na otpremninu, ali ne idu svi u mirovanje nakon što prime otpremninu. Pojedini nastave raditi u institucijama vlasti na istim ili sličnim pozicijama. (Ilustracija: CIN)

Dvadeset i tri funkcionera koji su radili na rukovodećim pozicijama u državnim ministarstvima: ministri, zamjenici, pomoćnici i savjetnici ministara te sekretari ministarstava su dobili skoro 346 hiljada KM na ime otpremnina za odlazak u penziju. Novac je isplaćen iz budžeta osam državnih ministarstava u periodu od 2006. godine do danas.

Prema Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine (BiH), funkcioneri prilikom odlaska u penziju imaju pravo na otpremninu u iznosu šest svojih netoplaća.

Prema podacima do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, najmanje trojica su nakon primljene otpremnine nastavili raditi na istom poslu ili u drugim institucijama, protiv jednog je vođen krivični postupak zbog zloupotrebe položaja u vrijeme primanja otpremnine, dok za jednog postoji sumnja da nije ni dolazio na posao na osnovu kojeg je ostvario pravo na otpremninu.

Slavko Marin je od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u BiH dobio otpremninu u iznosu od 24.616 KM za odlazak u penziju. On je u ovom ministarstvu radio do februara 2012. godine na poziciji zamjenika ministra, a poslije je još godinu dana, bio u produženom radnopravnom odnosu sa ovim ministarstvom, primajući takozvani “bijeli hljeb” u prosječnom iznosu od 4.000 KM.  Po  isteku ovog prava, u februaru 2013. godine je dobio otpremninu, međutim zamrznuo je penzionerski status i zasnovao radni odnos na funkciji predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Travnik.

Živko Marjanac je 30.3.2015. godine, predzadnji radni dan na poziciji zamjenika državnog ministra odbrane, dobio otpremninu od 25.492 KM za odlazak u penziju. Međutim, ni on nije otišao u penziju već na poziciju potpredsjednika Vijeća naroda Republike Srpske (RS). U razgovoru za CIN Marjanac je rekao da on ne prima i plaću i penziju jer rješenje o penziji još uvijek nije dobio. Trenutno prima 1.700 KM za rad u Vijeću naroda RS. Rekao je da političari svugdje u svijetu ne prestaju biti aktivni  kada formalno počnu sa primanjem mirovine. „Ljudi se bave politikom i kada dođu na političku funkciju, nema tu penzije.“ rekao je Marjanac.

Prema Odluci Vrhovnog suda RS-a iz 2013. godine, svi penzioneri koji imaju ličnu penziju imaju pravo da rade i istovremeno primaju i plaću ili naknadu i penziju.

U Federaciji je ovo pravo dato Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH koji kaže da penzioneri sa više od 40 godina radnog staža i oni stariji od 65 godina, a sa 20 godina staža mogu u penziji zasnovati novi radni odnos i istovremeno primati i plaću i penziju. Oni sa manje godina staža mogu raditi samo po ugovoru o djelu ako žele imati oba primanja.

Savjetnik ministra komunikacija i prometa BiH Drago Bilandžija je u oktobru 2007. godine od ovog ministarstva dobio otpremninu od 4.147 KM za odlazak u penziju, iako je na poziciju savjetnika ministra došao tek mjesec dana ranije. Nakon što je dobio otpremninu, ostao je da radi u ovoj instituciji na istoj poziciji – nastavio je savjetovati ministra Božu Ljubića, a poslije i njegovog nasljednika Rudu Vidovića, sve do januara 2010. godine.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH isplatilo je otpremninu za odlazak u penziju i Mirku Šekari u iznosu od 15.062 KM. On je otpremninu dobio na početku maja 2010. godine, odnosno u vrijeme kada je protiv njega vođen krivični postupak za zloupotrebu položaja. Šekara je optužen da je kao član Komisije za raspodjelu “CEMT” dozvola, Ministarstva komunikacija i prometa BiH, pogodovao određenim osobama pri dodjeli dozvola za prijevoz tereta. Šekara je u aprilu 2015. godine na Sudu BiH pravosnažno osuđen na tri godine zatvora.

Na Sudu BiH trenutno se vodi krivični postupak zbog Ive Mire Jovića, još jednog funkcionera koji je ostvario pravo na otpremninu. Jović je savjetovao državnu ministricu odbrane Marinu Pendeš. U julu ove godine dobio je otpremninu od 12.158 KM, a u augustu je potvrđena optužnica protiv ministrice Pendeš. U optužnici je navedeno da je Pendeš u periodu od juna 2013. do februara 2015. godine, kada je bila na poziciji zamjenice ministra odbrane BiH, izdala upute tehničkom sekretaru da bez provjere je li njezin savjetnik Jović prisutan na radnom mjestu, uvijek evidentira njegovo prisustvo. Tužilaštvo tvrdi da je Pendeš ovjeravala evidenciju prisustva na radnom mjestu, iako je znala da potpisuje neistinit sadržaj. Na osnovu toga je Jović dobio plaće i druge naknade u iznosu od 16.970 KM.

Pendeš je pred državnim poslanicima rekla da nema namjeru da podnosi ostavku na bazi podignute optužnice jer se ne osjeća krivom i to će dokazati u sudskom postupku.

Informacije o funkcionerima kojima su isplaćene otpremnine zbog odlaska u penziju zatražio je poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić od Vijeća ministara BiH. Iz Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH su proslijedili odgovore koje su dobili iz osam ministarstava uz napomenu da od Ministarstva vanjskih poslova BiH podatke nisu dobili ni nakon urgencije koju su im poslali.

U izjavi za CIN Bosić kaže da nije moralno uzeti otpremninu i nastaviti raditi i primate plaće u institucijama. “Mnoge stvari se rade pod okriljem zakona tako da pretpostavljam da su i ovdje našli neku rupu u zakonu. Ovdje se radi o političkom moralu“, rekao je Bosić.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.