Ministrica odbrane ne osjeća se krivom

Marina Pendeš je optužena da je stranačkom kolegi omogućila platu iako nije dolazio na posao.

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) Marina Pendeš danas se pred Sudom BiH izjasnila da nije kriva za nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

Kazala je novinarima da će njena odbrana dokazati da nije počinila grešku i da nije falsificirala službene dokumente.

Tužilaštvo BiH ju je u julu ove godine optužilo da je u vrijeme, kada je bila na funkciji zamjenice ministra odbrane BiH, omogućila svom savjetniku i stranačkom kolegi Ivi Miri Joviću (HDZ BiH) da dobije pune plate, iako na posao nije dolazio redovno.

Pendeš optužena zbog plate Ive Mire Jovića

Pendeš je, stoji u optužnici, svojoj tajnici naložila da vodi evidenciju o Jovićevom prisustvu na poslu. Naknadnim je provjerama utvrđeno da Jović nije redovno dolazio na posao, ali je ostvario pravo na plate i naknade, čime je budžet BiH oštećen za oko 17 hiljada konvertibilnih maraka (KM).

Zahvaljujući stranačkim kolegama, Jović, nekadašnji član Predsjedništva BiH i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, posljednje četiri godine ima osiguran posao i redovna primanja. Nakon mandata u Domu naroda godinu dana je koristio pravo na „bijeli hljeb“ – mjesečno primajući 4.611 KM.

Zatim ga je tadašnji predsjedavajući Skupštine Srednjobosanskog kantona Josip Kvasina u julu 2012. imenovao za svog savjetnika. Tu je Jović proveo godinu dana, nakon čega je prešao u kabinet zamjenice ministra odbrane BiH.

Pendeš ga je postavila za savjetnika i nakon što je postala državna ministrica odbrane, u aprilu ove godine.