Ministrica odbrane ne osjeća se krivom

Marina Pendeš je optužena da je stranačkom kolegi omogućila platu iako nije dolazio na posao.

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) Marina Pendeš danas se pred Sudom BiH izjasnila da nije kriva za nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

Kazala je novinarima da će njena odbrana dokazati da nije počinila grešku i da nije falsificirala službene dokumente.

Tužilaštvo BiH ju je u julu ove godine optužilo da je u vrijeme, kada je bila na funkciji zamjenice ministra odbrane BiH, omogućila svom savjetniku i stranačkom kolegi Ivi Miri Joviću (HDZ BiH) da dobije pune plate, iako na posao nije dolazio redovno.

Pendeš optužena zbog plate Ive Mire Jovića
Ministrica je bivšem članu Predsjedništva BiH Ivi Miri Joviću, kao svom savjetniku, omogućila platu iako nije dolazio na posao.

Pendeš je, stoji u optužnici, svojoj tajnici naložila da vodi evidenciju o Jovićevom prisustvu na poslu. Naknadnim je provjerama utvrđeno da Jović nije redovno dolazio na posao, ali je ostvario pravo na plate i naknade, čime je budžet BiH oštećen za oko 17 hiljada konvertibilnih maraka (KM).

Zahvaljujući stranačkim kolegama, Jović, nekadašnji član Predsjedništva BiH i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, posljednje četiri godine ima osiguran posao i redovna primanja. Nakon mandata u Domu naroda godinu dana je koristio pravo na „bijeli hljeb“ – mjesečno primajući 4.611 KM.

Zatim ga je tadašnji predsjedavajući Skupštine Srednjobosanskog kantona Josip Kvasina u julu 2012. imenovao za svog savjetnika. Tu je Jović proveo godinu dana, nakon čega je prešao u kabinet zamjenice ministra odbrane BiH.

Pendeš ga je postavila za savjetnika i nakon što je postala državna ministrica odbrane, u aprilu ove godine.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN