Svi premijerovi stanovi

Stvarni imovinski karton premijera BiH Nikole Špirića znatno se razlikuje od onog javno dostupnog kojeg je podnio Centralnoj izbornoj komisiji.
Nikola Špirić je bogataš na bosanski način. U izjavi o imovini iz 2006. godine naveo je da ima 378.300 eura i 18.140 KM ušteđevine, te dva stana u Banja Luci i Novom Sadu. Njegov sin posjeduje stan u Beogradu. Zajedno sa suprugom posjeduje stan u Sarajevu. (Foto: CIN)

Nikola Špirić (53), predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) stekao je titulu doktora ekonomskih nauka i brojne nekretnine koje čuva daleko od očiju javnosti.

Kao kandidat na oktobarskim izborima 2006. godine, Špirić je Centralnoj izbornoj komisiji bio dužan podnijeti Izjavu o imovinskom stanju.

Lista je izgledala skromno – naveo je da ima stan i automobil u BiH. Nije međutim naveo veličinu niti lokaciju stana, kao ni model automobila. Pod stavkom prihoda naveo je plate i naknade ali ne i njihov iznos.

U decembru 2006. godine, Špirić je podnio drugi imovinski karton koji se ne daje na uvid javnosti.

Iz ove izjave, u čiji posjed su došli novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, vidi se da Špirić posjeduje znatno više imovine nego je naveo u šturom, javnosti dostupnom imovinskom kartonu.

Ona predstavlja ključni dokument koji kandidat mora dostaviti prije imenovanja u Vijeće ministara BiH. Podaci u ovoj izjavi su tajni ali su, za razliku od javnosti dostupnog imovinskog kartona, podložni provjeri Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Nenavođenje istinite ili potpune informacije u ovom slučaju se smatra krivičnim djelom. Ova izjava otkriva čovjeka sa mnogo novca i imovine.

Premijer bogataš

Premijer BiH Nikola Špirić posjeduje stan veličine 125 m2 u Banja Luci u ulici Jovana Dučića. (Foto: CIN)

Špirić je naveo da ima 378.300 eura i 18.140 KM ušteđevine. Kao izvor prihoda naveo je autorske honorare i kamate na štednju.

Njegova tadašnja mjesečna plata iznosila je 3.600 KM. Sastojala se iz 2.359 KM osnovne plaće, 840 KM paušala i 400 KM naknade za odvojeni život.

Od nekretnina je naveo troiposoban stan u Banja Luci, dvoiposoban stan u Novom Sadu i dvoiposoban stan u Beogradu.

Za stan u Beogradu izjavio je da je vlasništvo njegovog sina.

Od voznog parka Špirić u izjavi iz decembra 2006. godine navodi da lično posjeduje Audi A6 a njegova supruga Audi A3.

Uvidom u zemljišne knjige Općinskog suda u Sarajevu novinar CIN-a je otkrio da je Špirić sa suprugom Nadom vlasnik i dvosobnog stana u Sarajevu površine 55 m2. Stan se nalazi u Olimpijskoj ulici u naselju Mojmilo.

CIN je također otkrio da Špirić posjeduje tri garaže u Banja Luci i to jednu od 7, drugu od 9 i treću od 15 m2.

Novinar CIN-a je na adresu Špirićevog kabineta uputio zahtjev za intervju u kojem bi premijer objasnio kako je stekao toliko bogatstvo i zašto se njegova dva imovinska kartona toliko razlikuju.

U šturom odgovoru iz njegovog kabineta novinari su obaviješteni da premijer nije u mogućnosti dati intervju, te da su sve informacije vezane za njegovu imovinu dostupne javnosti.

‘Izjava o imovinskom stanju predsjedavajućeg nalazi se na web stranici Centralne izborne komisije BiH’, kaže se u odgovoru.

I zaista, izjava o njegovom imovinskom stanju jeste dostupna na web stranici Komisije ali ne i objašnjenje zašto je u javnoj izjavi premijer prešutio da posjeduje još tri stana, jedan automobil i pozamašan iznos na računu.

Ovakav stav sušta je suprotnost onom kojeg se držao dok je bio u opoziciji kao zastupnik u parlamentu. U to vrijeme bio je transparentniji i otvoreniji prema javnosti – i mnogo manje imućan.

Njegov imovinski karton iz 2002. godine znatno je opširniji od onog iz 2006. godine. Tada je Špirić prijavio da je u 2001. godini zaradio 26.536 KM ličnog dohotka, 105.648 KM autorskog honorara, te još 600 KM.

Špirić je 2002. godine prijavio da ima automobil od 20.000 KM, štedne uloge u iznosu od 102.258 eura i 83.382 švicarska franka, te 50.000 KM stare devizne štednje.

Tada je također prijavio i stan u Sarajevu, te zemljište i dio porodične kuće u Drvaru.

Premijer je 2002. godine prijavio da mu supruga Nada posjeduje stan i dio porodične kuće i zemljišta u Tuzli, štedni ulog od 26.580 eura i staru deviznu štednju u iznosu od 35.000 KM.

U 2006. godini nije naveo da mu supruga ima ikakvu imovinu.

Po tome je od 2002. do 2006. godine, Špirić stekao stanove u Banja Luci i Novom Sadu, stan u Beogradu koji se vodi na ime njegovog sina, zatim još jedan automobil, te nekoliko stotina hiljada eura ušteđevine.

Od profesora do političara

Njegov put ka bogatstvu počeo je akademskom karijerom a nastavio se političkim angažmanom. Srednju elektrotehničku školu završio je 1975. godine u Sarajevu. Četiri godine kasnije, 1979. godine je diplomirao a potom, 1982. godine i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Titulu doktora ekonomskih nauka je stekao 1999. godine na Ekonomskom fakultetu u tadašnjem Srpskom Sarajevu.

Oženjen je i otac dvoje djece, kćerke Jovane i sina Aleksandra.

Aktivno je uključen u politiku od 1993. godine i mijenjao je stranačku pripadnost. Od 2002. godine je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata – Milorad Dodik.

U periodu od 1999. do 2002. godine bio je poslanik i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH a od 2002. do 2006. godine predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prema dopisu koji je Služba za informisanje Vijeća ministara BiH dostavila CIN-u, Špirić je u 2008. godini zaradio 52.086 KM, odnosno 16.491 KM više nego u 2007. godini. Lični dohodak sa radnim stažom iznosio je 44.934 KM, topli obrok 2.051 KM, odvojeni život 4.514 KM i regres 586 KM.

On je na osnovu službenih posjeta i to, između ostalog, Njujorku, Šangaju, Briselu, Amsterdamu i Budimpešti u 2008. godini naplatio 6.572 KM na ime dnevnica. U 2007. godini naplatio je 3.555 KM. Za putovanja u zemlji nije dobijao dnevnice.

Nikoli Špiriću četverogodišnji mandat na čelu Vijeća ministara BiH ističe 2010. godine.

BAZA – Imovina političara

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN