Search
Close this search box.

Treća optužnica protiv Eseda Radeljaša

Općinski sud u Sarajevu je potvrdio optužnicu protiv Eseda Radeljaša, njegove djece i dvoje sarajevskih ljekara.
Esed Radeljaš (Foto: CIN)

Općinski sud u Sarajevu je potvrdio optužnicu protiv Eseda Radeljaša, njegove kćerke Amre i sina Admira zbog sumnje da su podmitili sarajevske ljekare Eldinu Bešlagić i Dragišu Đogovića. Njihov cilj je bio da omoguće Radeljašu da izađe iz pritvora.

To su namjeravali ostvariti utjecajem na tužioca koji radi na Radeljaševom predmetu, a preko glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštava u Sarajevu Dalide Burzić koja je u to vrijeme bila pacijentica Opće bolnice „Abdulah Nakaš“ u kojoj ovi ljekari rade.

Također, Kantonalno tužilaštvo optužnicom tereti Bešlagić i Đogovića da su primili dar i drugi oblik koristi, a tražilo je i produženje pritvora za Radeljaševu kćerku Amru, o čemu će Sud naknadno odlučiti. Ona se u pritvoru nalazi od kraja maja 2018. godine.

Radeljaš je u pritvoru od 2016. godine kada je optužen za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca, ovjeru neistinitog sadržaja i davanje mita. Pored njega optužnicom se terete i bivši načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić te općinski uposlenici Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović i Jusuf Čaušević.

Naime, Općina Novi Grad je 2006. godine Radeljašu dodijelila državno zemljište u naselju Nedžarići za koje je on platio oko 51 hiljadu KM naknade. Nakon što Radeljaš nije ispunio ugovorenu obavezu da na dodijeljenom zemljištu izgradi poslovni objekat, ono mu je oduzeto 2010. godine. Radeljaš, koji je u to vrijeme bio vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad, zatražio je odštetu. Općina mu je isplatila 1.033.500 KM što je 20 puta viši iznos od naknade koju je svojevremeno uplatio u budžet.

Radeljaševe prevare sa nekretninama
Ministar BPK-a Esed Radeljaš je godinama manipulisao nekretninama - prodavao je tuđu imovinu kao svoju i bespravno gradio. Umjesto kazne dobio je funkciju.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je objavio niz tekstova o Radeljaševim manipulacijama nekretninama nakon čega je i uhapšen u novembru 2016. godine.

HRONOLOGIJA PREVARE: Život i karijera Eseda Radeljaša
Centar za istraživačko novinarstvo predstavlja najvažnije događaje u karijeri Eseda Radeljaša

Radeljaš je optužen i da je kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo od 2013. do kraja 2014. godine prebacio 114.255 KM iz kantonalnog budžeta na svoj privatni račun. Ovaj novac je bio namijenjen za finansiranje Bosanske stranke (BOSS) čiji je bio predsjednik.

Radeljaša je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine 2005. godine pravosnažno osudio na godinu dana zatvora zbog prevare, ali zbog greške u imenu nije služio kaznu.

On i članovi njegove porodice posjeduju nekretnine u Sarajevu i Ustikolini. Dio imovine Radeljaš je stekao prevarama o čemu je CIN, također, pisao. Zbog tih prevara Radeljaševi bivši poslovni partneri su protiv njega podnijeli tužbe Općinskom sudu u Sarajevu.

Dugovanja ministra Radeljaša
Esedu Radeljašu su poslovni partneri dali šest i po miliona KM da završi ugovorene poslove. On je veliki dio novca zadržao, a dogovor nije ispoštovao.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.