Trgovac cigaretama Čago optužen za utaju 3,3 miliona KM poreza

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu za organizirani kriminal protiv 23 osobe i 13 preduzeća iz BiH zbog utaje poreza i pranja novca zarađenog trgovinom cigaretama.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je podiglo optužnicu za organizovani kriminal, utaju poreza i pranje novca protiv preduzeća Čago komerc iz Zenice te Fahrudina Čage i Smaila Mujčinovića, vlasnika i direktora ovog preduzeća.

Oni su osumnjičeni za utaju poreza i pranje novca, u ukupnom iznosu od oko 3,3 miliona KM.

Tužilaštvo je optužilo još 12 preduzeća koja su trgovala sa Čago komercom i 21 osobu među kojima su i uposlenici ovih preduzeća.

Prema optužnici, Čago je od 2006. do 2009. godine nabavljao cigerete od Tvornice duhana Rovinj i Fabrike duhana Sarajevo, a zatim ih prodavao bez računa. U poslovnim knjigama su vođene lažne fakture koje su bile naslovljene na 12 preduzeća. U njima je netačno prikazan odobreni rabat i umanjena prodajna cijena cigareta, a samim tim umanjena je i poreska osnovica. Novac zarađen prodajom cigareta skrivan je u internoj blagajni preduzeća.

Na ovaj način izbjegnuto je plaćanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) u iznosu od 1.661.300 KM i poreza na dobit u iznosu od 1.714.344,00 KM, što je ukupno 3.375.644,00 KM, za koliko su oštećeni budžeti BiH i FBiH.

Prema navodima iz optužnice, Čago je organizirao kriminalnu grupu koja se bavila nabavkom i distribucijom cigareta. Ona je bila dobro hijerarhijski organizovana, sa jasno podijeljenim ulogama. U optužnici se navodi da je grupom rukovodio Čago, dok je direktor preduzeća Mujčinović radio po njegovom uputama.

Ostali optuženi su uposlenici preduzeća koji su pravili dokumentaciju o fiktivnom prometu cigareta, vodili skrivenu blagajnu te pronalazili pravne osobe na koje se, na osnovu sačinjene fiktivne dokumentacije o navodnoj prodaji cigareta, prebacivala obaveza plaćanja PDV-a.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Bosnalijekov novac od Malte do Rusije

Direktor Nedim Uzunović osumnjičen je da je preko vlastitih offshore kompanija iz „Bosnalijeka“ izvlačio novac kojim je kupovao dionice ove fabrike ili ga dijelio familiji i saradnicima.

NASLOVNA_zemljište_Busovača
Sudsko preknjižavanje prikrilo pranje novca

Nekretnina trgovca dionicama Zijada Blekića iskorištena je, kako se sumnja, za pranje 1,1 miliona KM iz NLB Banke, a šest godina kasnije preknjižena je u travničkoj gruntovnici na nepostojeću firmu.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN