Search
Close this search box.

Trgovac cigaretama Čago optužen za utaju 3,3 miliona KM poreza

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu za organizirani kriminal protiv 23 osobe i 13 preduzeća iz BiH zbog utaje poreza i pranja novca zarađenog trgovinom cigaretama.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je podiglo optužnicu za organizovani kriminal, utaju poreza i pranje novca protiv preduzeća Čago komerc iz Zenice te Fahrudina Čage i Smaila Mujčinovića, vlasnika i direktora ovog preduzeća.

Oni su osumnjičeni za utaju poreza i pranje novca, u ukupnom iznosu od oko 3,3 miliona KM.

Tužilaštvo je optužilo još 12 preduzeća koja su trgovala sa Čago komercom i 21 osobu među kojima su i uposlenici ovih preduzeća.

Prema optužnici, Čago je od 2006. do 2009. godine nabavljao cigerete od Tvornice duhana Rovinj i Fabrike duhana Sarajevo, a zatim ih prodavao bez računa. U poslovnim knjigama su vođene lažne fakture koje su bile naslovljene na 12 preduzeća. U njima je netačno prikazan odobreni rabat i umanjena prodajna cijena cigareta, a samim tim umanjena je i poreska osnovica. Novac zarađen prodajom cigareta skrivan je u internoj blagajni preduzeća.

Na ovaj način izbjegnuto je plaćanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) u iznosu od 1.661.300 KM i poreza na dobit u iznosu od 1.714.344,00 KM, što je ukupno 3.375.644,00 KM, za koliko su oštećeni budžeti BiH i FBiH.

Prema navodima iz optužnice, Čago je organizirao kriminalnu grupu koja se bavila nabavkom i distribucijom cigareta. Ona je bila dobro hijerarhijski organizovana, sa jasno podijeljenim ulogama. U optužnici se navodi da je grupom rukovodio Čago, dok je direktor preduzeća Mujčinović radio po njegovom uputama.

Ostali optuženi su uposlenici preduzeća koji su pravili dokumentaciju o fiktivnom prometu cigareta, vodili skrivenu blagajnu te pronalazili pravne osobe na koje se, na osnovu sačinjene fiktivne dokumentacije o navodnoj prodaji cigareta, prebacivala obaveza plaćanja PDV-a.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.