Search
Close this search box.

U penziju bez mirovanja

Ministarstvo vanjskih poslova BiH isplatilo je 110.038 KM na ime otpremnina za odlazak u penziju devet osoba, među kojima je i donedavni ambasador Nerkez Arifhodžić.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) je isplatilo 110.038 KM otpremnine za odlazak u penziju jednom pomoćniku ministra, sedmerici ambasadora i jednom državnom službeniku koji je nakon isplaćene otpremnine postao ambasador – Nerkezu Arifhodžiću.

Arifhodžić je otpremninu u iznosu 3.628 KM uzeo u augustu 2006. godine, ali šest godina poslije, u julu 2012. je odlukom Predsjedništva BiH imenovan za ambasadora BiH u italijanskom gradu Rimu. Na ovoj funkciji je ostao sve do kraja jula ove godine.

Podatke o isplaćenim naknadama za odlazak u penziju objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH na traženje poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića. On je od Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH zatražio podatke o isplaćenim otpremninama za izabrane i imenovane osobe, pomoćnike ministara i sekretare koji su od 2006. godine uzeli naknade za odlazak u mirovinu, kao i podatke jesu li se nakon penzionisanja vratili na rad u državnu službu. Do sada su podatke dostavili iz osam ministarstava, a Ministrstvo vanjskih poslova BiH je podatke dostavilo naknadno.

Funkcionerima isplaćeno 346 hiljada KM za otpremnine
Novac je isplaćen za odlazak u penziju 23 funkcionera koji su radili na rukovodećim pozicijama u osam državnih ministarstava.

Na osnovu dostavljenih odgovora evidentno je da je devet državnih ministarstava za ovu namjenu isplatilo 455.992 KM za otpremnine 32 funkcionera, među kojima su bivši ministri, njihovi zamjenici, pomoćnici i sekretari ministarstva.

Najviše novca su dobili: bivši ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović – 28.748 KM, bivši zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac – 25.492 KM i bivši zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Slavko Marin – 24.616 KM.

Iako su uzeli otpremnine, nijedan od njih trojice ne miruje, već radi u institucijama vlasti. Nović je delegat u Domu naroda državnog parlamenta, Marjanac potpredsjednik Vijeća naroda Republike Srpske a Marin je na poziciji predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Travnik.

U Tužilaštvu BiH su kazali CIN-u da provjeravaju navode iz krivične prijave o zakonitosti otpremnina, odlazaka u mirovinu i zasnivanja radnih odnosa.

 

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.