Search
Close this search box.

Ukinuta presuda u predmetu Jerka Ivankovića Lijanovića

Apelaciono vijeće Suda BiH je ukinulo presudu protiv Jerka Ivankovića Lijanovića, bivšeg federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kojom je osuđen za organizovani kriminal i pranje novca.

Jerku Ivankoviću Lijanoviću, bivšem federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, je rješenjem Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine (BiH) ukinuta nepravosnažna presuda ovog suda kojom je za organizovani kriminal i pranje novca bio osuđen na zatvorsku kaznu od 12 godina i novčanu kaznu od 50.000 KM.

Nakon što je Apelaciono vijeće uvažilo žalbe na presudu branilaca Lijanovića, njegovog brata Slave Ivankovića Lijanovića, bivšeg ministra trgovine Federacije BiH, Milorada Bahilja i Mirka Galića, iz Suda BiH jučer je saopšteno da će pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH biti vođen novi postupak u slučaju Lijanovića.

Porodica Lijanović optužena za finansijski kriminal
Članovima porodice Ivanković Lijanović i saradnicima se na teret stavljaju neplaćanje i utaja poreza, krivotvorenje i uništavanje poslovnih i trgovačkih knjiga i isprava te pranje novca.

Lijanović je za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) rekao da je tokom sudskog postupka ukazivao na to da u njegovom radu „nema obilježja krivičnog djela“.

„I to se tijekom ovog postupka i potvrđuje, ali, evo, sami sudski organi će praktično dati tome epilog do kraja, tako da do okončanja cijelog postupka ne bih komentirao“, rekao je za CIN.

Za ista djela kao i njegov brat Jerko, prvostepenom presudom osuđen je i Slavko Ivanković Lijanović na 10 godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM, a Milorad Bahilj na pet godina i 10 mjeseci zatvora.

Državno tužilaštvo je optužilo braću Lijanović da su nakon onemogućenog poslovanja firme „Lijanovići“ d. o. o, kojoj su računi blokirani zbog poreskih dugovanja, osnovali firme: „Farmko“ d. o. o, „Farmer“ d. o. o, „Optimum“ d. o. o. i MI-MO d. o. o. na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu.

Presudom Suda BiH naloženo je da se zbog neplaćenog poreza i porezne utaje od firmi „Farmko“, „Farmer“ i „Optimum“ oduzme nešto više od tri miliona maraka dok je optužba za krivična djela porezne utaje i neplaćanja poreza protiv firmi „Lijanovići“ i MI-MO d. o. o. odbijena.

Poticanje biznisa ministra Lijanovića
U četverogodišnjem mandatu Jerka Ivankovića Lijanovića podijeljeno je 2,8 miliona KM osobama i firmama koje se dovode u vezu sa poslovanjem porodice ovog ministra.

Jerko Ivanković Lijanović ima još jednu nepravosnažnu presudu. Početkom 2018. godine na Kantonalnom sudu u Tuzli osuđen je za organizovanje grupe koja je od poljoprivrednika tražila pola novca od svakog isplaćenog poticaja u vrijeme kada je on bio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. On je, uz obavezu vraćanja 650.000 maraka, osuđen na devet godina zatvora.

Poticaji u Lijanovićevim džepovima
Jerka Ivankovića Lijanovića, bivšeg federalnog ministra poljoprivrede, Kantonalni sud u Tuzli osudio je na zatvorsku i novčanu kaznu zbog nezakonite dodjele poticaja. Pravosuđe još nije istražilo sve prijave o nezakonitostima pri dodjeli poticaja i kupovini glasova budžetskim novcem.

Također, novinari CIN-a su otkrili da je Lijanović novac iz budžeta obećao i 2010. godine kada je organizovao grupu od 56 osoba i novcem od poticaja nagrađivao birače koji su glasali za njegovu stranku. Njima je tada obećao po 100 KM.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.