Ukinuta presuda u predmetu Jerka Ivankovića Lijanovića

Apelaciono vijeće Suda BiH je ukinulo presudu protiv Jerka Ivankovića Lijanovića, bivšeg federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kojom je osuđen za organizovani kriminal i pranje novca.

Jerku Ivankoviću Lijanoviću, bivšem federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, je rješenjem Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine (BiH) ukinuta nepravosnažna presuda ovog suda kojom je za organizovani kriminal i pranje novca bio osuđen na zatvorsku kaznu od 12 godina i novčanu kaznu od 50.000 KM.

Nakon što je Apelaciono vijeće uvažilo žalbe na presudu branilaca Lijanovića, njegovog brata Slave Ivankovića Lijanovića, bivšeg ministra trgovine Federacije BiH, Milorada Bahilja i Mirka Galića, iz Suda BiH jučer je saopšteno da će pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH biti vođen novi postupak u slučaju Lijanovića.

Porodica Lijanović optužena za finansijski kriminal
Članovima porodice Ivanković Lijanović i saradnicima se na teret stavljaju neplaćanje i utaja poreza, krivotvorenje i uništavanje poslovnih i trgovačkih knjiga i isprava te pranje novca.

Lijanović je za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) rekao da je tokom sudskog postupka ukazivao na to da u njegovom radu „nema obilježja krivičnog djela“.

„I to se tijekom ovog postupka i potvrđuje, ali, evo, sami sudski organi će praktično dati tome epilog do kraja, tako da do okončanja cijelog postupka ne bih komentirao“, rekao je za CIN.

Za ista djela kao i njegov brat Jerko, prvostepenom presudom osuđen je i Slavko Ivanković Lijanović na 10 godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM, a Milorad Bahilj na pet godina i 10 mjeseci zatvora.

Državno tužilaštvo je optužilo braću Lijanović da su nakon onemogućenog poslovanja firme „Lijanovići“ d. o. o, kojoj su računi blokirani zbog poreskih dugovanja, osnovali firme: „Farmko“ d. o. o, „Farmer“ d. o. o, „Optimum“ d. o. o. i MI-MO d. o. o. na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu.

Presudom Suda BiH naloženo je da se zbog neplaćenog poreza i porezne utaje od firmi „Farmko“, „Farmer“ i „Optimum“ oduzme nešto više od tri miliona maraka dok je optužba za krivična djela porezne utaje i neplaćanja poreza protiv firmi „Lijanovići“ i MI-MO d. o. o. odbijena.

Poticanje biznisa ministra Lijanovića
U četverogodišnjem mandatu Jerka Ivankovića Lijanovića podijeljeno je 2,8 miliona KM osobama i firmama koje se dovode u vezu sa poslovanjem porodice ovog ministra.

Jerko Ivanković Lijanović ima još jednu nepravosnažnu presudu. Početkom 2018. godine na Kantonalnom sudu u Tuzli osuđen je za organizovanje grupe koja je od poljoprivrednika tražila pola novca od svakog isplaćenog poticaja u vrijeme kada je on bio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. On je, uz obavezu vraćanja 650.000 maraka, osuđen na devet godina zatvora.

Poticaji u Lijanovićevim džepovima
Jerka Ivankovića Lijanovića, bivšeg federalnog ministra poljoprivrede, Kantonalni sud u Tuzli osudio je na zatvorsku i novčanu kaznu zbog nezakonite dodjele poticaja. Pravosuđe još nije istražilo sve prijave o nezakonitostima pri dodjeli poticaja i kupovini glasova budžetskim novcem.

Također, novinari CIN-a su otkrili da je Lijanović novac iz budžeta obećao i 2010. godine kada je organizovao grupu od 56 osoba i novcem od poticaja nagrađivao birače koji su glasali za njegovu stranku. Njima je tada obećao po 100 KM.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Lijanović oslobođen optužbi za pranje novca

Jerka Ivankovića Lijanovića, njegovog brata i još šest osoba je Tužilaštvo BiH teretilo za krivična djela kojim su stekli nezakonitu imovinsku korist i oštetili budžet BiH za 13,5 miliona maraka.

Poticaji u Lijanovićevim džepovima

Jerka Ivankovića Lijanovića, bivšeg federalnog ministra poljoprivrede, Kantonalni sud u Tuzli osudio je na zatvorsku i novčanu kaznu zbog nezakonite dodjele poticaja. Pravosuđe još nije istražilo sve prijave o nezakonitostima pri dodjeli poticaja i kupovini glasova budžetskim novcem.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN