Uposlenik Ministarstva vanjskih poslova optužen za primanje mita

Velid Hamidičević je, prema optužnici, za pola godine primio 10.000 maraka mita za izdavanje dokumenata za boravak i putovanje u Francusku.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) optužilo je Velida Hamidičevića, uposlenika Ministarstva vanjskih poslova BiH, da je u zamjenu za novac omogućavao izdavanje dokumenata za putovanje i boravak u Francuskoj.

Radeći kao savjetnik za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Parizu, Hamidičević je izdavao dokumente osobama koje nisu ispunjavale uslove za dobijanje ovih dokumenata. Kako je saopćeno iz Tužilaštva, optuženi je ove dokumente izdavao bez redovne procedure provjere podataka, često i osobama za koje je znao da nemaju bh. državljanstvo.

Tužilaštvo smatra da je Hamidičević u više od trideset slučajeva omogućio izdavanje ovog dokumenta u zamjenu za novčanu naknadu različitog iznosa, uglavnom od više stotina eura. Na ovaj način je pribavio imovinsku korist od preko 10.000 maraka. Dokumenti su izdavani uglavnom osobama romske nacionalnosti sa područja BiH u periodu od decembra 2014. do juna 2015. godine.

Optužnicu protiv Hamidičevića Tužilaštvo je proslijedilo Sudu BiH na potvrđivanje.

Hamidičević je uhapšen u julu ove godine u nastavku akcije tokom koje je uhapšeno još deset osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima, pranje novca i krijumčarenje ljudi. Ova akcija je provedena u saradnji sa istražnim institucijama Republike Francuske.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN