Search
Close this search box.

Vrednovanje ponuda za Aluminij zakazano za oktobar

Uskoro će se znati sudbina ovog kontroverznog tendera

Tri kompanije su podnijele obvezujuće ponude u natječaju za prodaju većinskog vlasništva u Aluminiju d.d. Mostar. Radi se o ponudama britanskog EN+ Group, grčkog Mytilineosa i zajedničke ponude švicarskog Glencora, širokobriješkog Feala i zagrebačkog Dalekovoda. Glencore je udružio snage sa dvije kompanije iz regije čije su ponude odbijene u prvom krugu.

Konzorcij predvođen litvanskom kompanijom UKIO banko investiciona grupa (UBIG) predao je nepozvan novu ponudu bez obzira što je eliminiran nakon prvog kruga neobavezujućih ponuda. Prvobitna ponuda UBIG-a nije zadovoljila uslove prvog kruga, kako tvrde u Agenciji za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine (APF), iako je finansijski bila najpovoljnija. Prema riječima direktora Agencija Enesa Ganića, odbijena je i njihova druga ponuda.

Vrednovanje ponuda bit će obavljeno 9-og oktobra. Pojedini članovi Vlade FBiH insistiraju na reviziji privatizacijskog procesa jer je komisija za privatizaciju usvojila tendersku proceduru koja nije u skladu sa zakonom. Nedavno je Ganić preostale tri ponude ocijenio prezahtjevnim, te izrazio sumnju da će ih Vlada prihvatiti.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.