Vrednovanje ponuda za Aluminij zakazano za oktobar

Uskoro će se znati sudbina ovog kontroverznog tendera

Tri kompanije su podnijele obvezujuće ponude u natječaju za prodaju većinskog vlasništva u Aluminiju d.d. Mostar. Radi se o ponudama britanskog EN+ Group, grčkog Mytilineosa i zajedničke ponude švicarskog Glencora, širokobriješkog Feala i zagrebačkog Dalekovoda. Glencore je udružio snage sa dvije kompanije iz regije čije su ponude odbijene u prvom krugu.

Konzorcij predvođen litvanskom kompanijom UKIO banko investiciona grupa (UBIG) predao je nepozvan novu ponudu bez obzira što je eliminiran nakon prvog kruga neobavezujućih ponuda. Prvobitna ponuda UBIG-a nije zadovoljila uslove prvog kruga, kako tvrde u Agenciji za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine (APF), iako je finansijski bila najpovoljnija. Prema riječima direktora Agencija Enesa Ganića, odbijena je i njihova druga ponuda.

Vrednovanje ponuda bit će obavljeno 9-og oktobra. Pojedini članovi Vlade FBiH insistiraju na reviziji privatizacijskog procesa jer je komisija za privatizaciju usvojila tendersku proceduru koja nije u skladu sa zakonom. Nedavno je Ganić preostale tri ponude ocijenio prezahtjevnim, te izrazio sumnju da će ih Vlada prihvatiti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Pravna bitka za zemljište u Stanarima

„Pravni zastupnici Akcionarskog društva Rudnik nemetala „Stanari“ pokrenuli su tužbu protiv firme „EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari“ zbog 267 hektara zemljišta koje su im uzeli bez naknade. Ispod zemlje je lignit vrijedan milijarde maraka.“

Sporni tenderi u Centralnoj banci BiH vrijedni oko pola miliona maraka

Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine (BiH) je prošle godine podnio Državnom tužilaštvu BiH dvije krivične prijavu protiv Centralne banke BiH u vezi sa javnim nabavkama, provedenim 2007. i 2010. godine. Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) doznaje da je Tužilaštvo zatražilo od Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) izuzimanje dokumentacije u vezi sa tim nabavkama. „Centralna banka Bosne i Hercegovine je postupila u skladu sa zahtjevom Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, s tim da u predmetnom zahtjevu nije navedeno da se sprovodi istraga“, navedeno je u dopisu iz ove institucije.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN