Search
Close this search box.

Za osnivanje stranke zloupotrijebljeni podaci građana

Za osnivanje Nezavisne građanske liste iz Goražda zloupotrijebljeni su lični podaci najmanje desetero građana koji su bez znanja o tome upisani kao osnivači stranke.

Lični podaci najmanje deset državnih službenika i namještenika zloupotrijebljeni su prilikom osnivanja Nezavisne građanske liste iz Goražda krajem prošle godine. Oni su se našli među osnivačima ove stranke, a da to nisu ni znali.

U razgovoru sa novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) rekli su da nikada nisu dali potpis za osnivanje stranke niti su prisustvovali njenom osnivanju.

Predsjednik Nezavisne građanske liste je Esad Kanlić, aktuelni ministar finansija Bosansko-podrinjskog kantona (BPK). Među osnivače stranke upisano je i sedam uposlenika ovog ministarstva.

Kanlić je novinarima CIN-a rekao da nije mogao voditi računa ko će biti na osnivačkoj skupštini, a negira i da su dokumenti zloupotrijebljeni: „Ja, stvarno, više ponavljam k’o papagaj jedno te isto: očigledno neko od njih želi da napravi problem od toga, pa nek pravi, nek radi, šta ja mogu tu.“

Prema Zakonu o političkim strankama u Bosni i Hercegovini (BiH), politička organizacija mora imati najmanje 50 osnivača potrebnih za registraciju. Prevareni službenici su od Općinskog suda u Goraždu tražili da poništi rješenje o osnivanju stranke. Njihov je zahtjev proslijeđen na odlučivanje Kantonalnom sudu u Goraždu. Ukoliko bi se desilo da Nezavisna građanska lista ostane bez dijela osnivača, mogla bi i prestati sa djelovanjem.

Zloupotrijebljeni dokumenti

Međutim, pojedini osnivači stranke su se našli u dodatnom problemu. Zakon o državnoj službi BiH zabranjuje državnim službenicima da budu u upravnim i drugim organima političkih stranaka.

Jedna od njih je direktorica „Radio-televizije BPK Goražde“ Naida Sijerčić. Ona nije mogla biti osnivač stranke jer je ograničava pozicija direktorice javnog emitera koja je nespojiva sa stranačkim djelovanjem.

Sijerčić sumnja da je osnivačka skupština uopće i održana. „Nisam dala nigdje potpis da se nađem ni na kakvom aktuelnom izvodu sudskog registra“, rekla je novinarima.

Isti propisi važe i za Nedima Tiru, stručnog saradnika za pravne poslove u Ministarstvu za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK-a. On je pristao da se upiše na listu osnivača, međutim njegova pozicija državnog službenika nije spojiva sa stranačkim djelovanjem.

Tirin šef je ministar Bojan Krunić, koji je ujedno i jedan od osnivača Nezavisne građanske liste.

On kaže da je od Tire tražio da provjeri da li može biti na listi osnivača: „Ja sam sa Nedimom, naprimjer, u komunikaciji stalno i ja sam rekao šta je trebao da uradi. On govori: ‘Ja mislim da nisam u sukobu.’ Rekoh, ja ne znam, ja da sam na tvom mjestu, tražio bih brisanje.“

Tiro na pozive novinara CIN-a nije odgovarao dok je Krunić rekao da je već podnesen zahtjev za njegovo brisanje iz registra.

Nermina Mašić-Adžem, aktuelna sekretarka Skupštine BPK-a, kaže da je slučajno saznala da se nalazi na spisku osnivača Nezavisne građanske liste: „Ja nisam znala da sam osnivač te stranke. Evo, ja vam tvrdim odgovorno da nisam: niko me nije pitao, nisam nigdje svoj potpis stavila.“

Novinari CIN-a su razgovarali sa još troje ljudi koji su upisani kao osnivači bez njihove dozvole: Nerminom Tiro, šeficom Pisarnice u Kantonalnom sudu u Goraždu, te Irmom Muhović i Rašidom Džabijom, službenicima u Ministarstvu finansija BPK-a. Oni, zajedno sa svojim kolegama iz Ministarstva: Azedinom Živojević, Melisom Muhić, Džanilom Sijerčić, Adnanom Imširovićem i Dželdinom Krndžija čekaju ishod sudskog postupka.

Predsjednik Nezavisne građanske liste Kanlić novinarima nije htio dostaviti dokaz o održavanju osnivačke skupštine, iako je obećao. Nakon prvog razgovora više se nije javljao ni na pozive ni na poruke.

Nezavisna građanska lista upisana je u Registar političkih stranaka 21. decembra 2021. godine. Osnivači su pretežno bivši članovi i simpatizeri Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL). Prostorije novoosnovane stranke su na istoj adresi gdje je bio i NBL, a među poznatijim članovima uz ministre Kanlića i Krunića su zastupnik u Skupšti BPK-a Šefik Bukalo i bivši gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kaže da nakon što sud utvrdi eventualne nepravilnosti, tek onda CIK može sankcionisati odgovorne.
„Ovdje treba sud da donese odluku. Naravno, ako to prihvati tužilac, da izvrši reviziju rješenja o upisu u Registar političkih stranaka. (…) da od njih 30, njih 9 kaže ukrao nam je identitet”, rekao je Arnautović.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.