Search
Close this search box.

Advokat uhvaćen u zamku

Advokat iz Kaknja priznaje je da je uzeo 5.000 KM od klijenta koji ga je tajno snimio dok govori da je novac korišten kako bi podmitio sudiju.

Adil Smailagić, sedamdesetogodišnji advokat rekao je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva da je obmanuo svog klijenta, dvadesetdvogodišnjeg Tarika Kunića iz Visokog, kako bi ga naveo da mu plati njegov rad. Kaže da se ponio ‘nedozvoljeno’, ali ne i nezakonito jer se mito nikad nije ni dogodilo.

U međuvremenu, Kunić je stradao, ubijen u obračunu koji se dogodio 29. marta ove godine. Ubistvo nije ni u kakvoj vezi sa advokatom.

Iznos od 5.000 KM je duplo više nego je Smailagić prvobitno naplatio od porodice.

Kunić je tajno i nezakonito snimio njihov razgovor na svom mobilnom telefonu nakon što je, prema riječima članova njegove porodice, izašao iz zatvora u januaru 2008. godine. Na snimku, čija autentičnost nije potvrđena, a koju su članovi Kunićeve porodice dali novinarima CIN-a, može se čuti kako advokat kaže da je novac dao posredniku koji ga je predao sudiji.

Kunić, koji je odležao tromjesečnu zatvorsku kaznu u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo – odjeljenje Igman, bio je uznemiren jer mu je, kako se čuje na snimku, advokat obećao uslovnu umjesto zatvorske kazne.

Smailagić je novinarima CIN-a potvrdio da su razgovarali i da mu je Kunić rekao da ga je snimio.

Sudija čije se ime spominje na kaseti, Faik Spahić, sa Kantonalnog suda u Zenici, je jedan od trojice sudaca koji su vodili žalbeni postupak. Spahić je novinarima CIN-a rekao da nije primio novac i da mu se Smailagić nikad nije obratio.

Dodaje će razmisliti o mogućem podnošenju prijave protiv Smailagića, inače bivšeg kolege koji je do 2004. godine radio u istom sudu.

Novinari CIN-a su u četvrtak razgovarali sa Smailagićem. Pustili su mu kasetu i upitali za komentar. Advokat je rekao da je Kunić odbijao da plati i da je morao pribjeći obmani.

‘Teško je bilo od njega izvući paru….’, kaže Smailagić.

Priče advokata i familije Kunić poklapaju se u određenim dijelovima. Nakon što je Kunić uhapšen zbog fizičkog napada na drugo lice, Smailagić ga je posjetio u policijskoj stanici i to zastupanje na licu mjesta je naplatio 800 KM. Kasnije su se dogovorili da će dodatna naknada iznositi 1.700 KM.

Prema Zakonu o advokaturi Federacije BiH naknada advokatu za jednu preduzetu pravnu radnju, u ovom slučaju odlazak u policiju nakon što mu je klijent uhapšen, ne može prelaziti iznos prosječne neto plaće u FBiH. U 2005. godini, ona je iznosila između 541,97 i 582 KM.

Smailagić je također mogao naplatiti isti taj iznos za drugostepeni postupak koji je rezultirao umanjenjem kazne.

Prema zakonu, advokat može ugovoriti visinu naknade i iznad dozvoljenog limita, ali tada treba potpisati ugovor sa klijentom. Prema riječima članova porodice, ugovor u ovom slučaju nije sačinjen.

Smailagić je izjavio da novac nikada nije dao sudiji i da sa njim nije razgovarao o slučaju. Priznao je da su se poznavali jer je Smailagić i sam bio sudija Kantonalnog suda u Zenici šest i pol godina.

Kunić je prvobitno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, koju je žalbeno vijeće trojice sudija, među kojima je bio i Spahić, smanjilo na tri mjeseca.

‘Trebaju se pare vratiti’, čuje se Kinić kako govori u snimljenom telefonskom razgovoru. ‘Obeć’o si da ćeš … završit mi uslov i vi ste obećali to završit za 5.000 KM.’

Advokat mu je odgovorio da je novac proslijedio dalje i da ga ne može vratiti. Kaže mu da nema razloga da se žali.

‘..Kada uzmeš sve skupa… ti se raspitaj… ti u krajnjoj liniji nisi loše ni prošao. Jest da sam ja volio da je bilo čisto kako sam ja zamislio, ali eto nije…’

Na kraju razgovora, Kunić mu govori da je razgovor sniman.

Novinarima CIN-a, Smailagić je izjavio da je 5.000 KM naknada za njegov rad. ‘Što on meni nije došao i rekao ‘ti si meni uzeo više’ ja bih njemu sve vratio.’

Zatim je novinare upitao zašto se zanimaju za slučaj. ‘Ako je on mrtav ne znam što sada čačkamo.’

No ‘čačkanje’ možda nije gotovo.

‘Nikada u životu nisam uzeto to’, rekao je sudija dodavši da će sa time upoznati svoj stručni kolegij.

‘Da li ćemo mi podnijeti prijavu protiv Adila ili ne, vidjet ćemo. .zavisi od nas.’ Ipak kaže, možda će biti teško dokazati da je Kunić snimio kasetu. ‘Nezgodna je situacija.. Nema pokojnika…kamo sreće da je živ sve bi bilo drukčije.’

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.