Bivši ministrov savjetnik tražio 60.000 KM za projekt, a Ministarstvo mu dalo 199.000 KM

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske (RS) je u zadnjih pet godina podijelilo 5,3 miliona maraka neprofitnim organizacijama koje su se u tom entitetu bavile pitanjem mladih. Među korisnicima tih programa je i nevladina organizacija Centar za društvena kretanja iz Banje Luke, koja je u spomenutom periodu dobila 399.000 KM za izradu publikacija. Predsjednik Centra je Pejo Đurašinović, profesor na banjalučkom Filozofskom fakuletu, koji je 2006. godine obnašao dužnost savjetnika ministra prosvjete i kulture.

U izjavi za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) prof. Đurašinović kaže da u dodjeli sredstava nije bilo političke odluke jer je savjetničku funkciju obnašao kao stručnjak, a ne kao političar. Prema njegovim riječima, te publikacije su skupe jer zahtijevaju stručni rad iz teorije i istraživanje na terenu. “Mi predložimo projekt i idemo da ga branimo. Ako prihvate-prihvate“, kaže Đurašinović.

Njegova je organizacija od Ministarstva u 2008. godini dobila 199.000 KM za projekt „Potrebe, mobilnosti i učešće mladih u afirmaciji omladinskog rada i organizovanja u RS“, iako je profesor u Prijedlogu projekta iz decembra 2007. godine naveo ukupne troškove od 60.000 KM. Na čelu Ministarstva u to vrijeme je bio Proko Dragosavljević koji danas obnaša dužnost direktora Službenog glasnika RS-a. U izjavi za CIN Dragosavljević kaže da se ne može sjetiti podataka iz te godine, odnosno, razloga zašto je suma narasla tri puta u odnosnu na predloženu.

U izvještaju Glavne službe za reviziju o poslovanju Ministarstva je navedeno da su data sredstva najvećim dijelom potrošena na ime autorskih honorara, a da za plan utroška sredstava nije tražena saglasnost Vlade Republike Srpske. Voditelj projekta je bio Đurašinović, a s njim su radili još neki profesori Banjalučkog univerziteta. Đurašinović je radio i na projektu „Podrška omladinskim organizacijama i rad na standardizaciji omladinskog rada“ kojem je Ministarstvo iste godine dalo 294.000 KM. Međutim, kao nositelj projekta navodi se organizacija Centar za komunikaciju Banja Luka.

Đurašinović kaže da su publikacije imale za cilj skupljanje informacija o omladinskom organizovanju i unapređenje života mladih. Na upit jesu li mladi sada u boljem položaju nakon istraživanja, odgovorio je protupitanjem: „Recite vi meni šta istraživanje može poboljšati? Ono konstatuje stanje. Znate ko popravlja položaje mladih?! Onaj ko ima sredstva da otvori fabrike, pogone.“

Oba ova projekta sadrže vrlo slično istraživanje o stanju omladine. U oba projekta navedena je identična struktura ispitanika, uz razliku što je u jednom projektu obuhvaćeno 1.000 ispitanika, a u drogom 999. U oba projekta je navedeno kako su istraživanje radili anketari Statističkog zavoda RS-a. Međutim, iz Zavoda tvrde da nemaju ništa sa tim istraživanjem.

Direktorica Zavoda Radmila Čičković je navela u dopisu CIN-u: „Republički zavod za statistiku nema stalno zaposlenih anketara, te se isti za potrebe anketnih istraživanja Zavoda angažuju preko omladinskih zadruga.” Ona, također, navodi da nijedna organizacija nije slala Zavodu zahtjev za angažman njihovih anketara.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN