CIN dobitnik EU nagrade za istraživačko novinarstvo

Priča novinara CIN-a o izbornim prevarama u Brčko distriktu dobila je drugu nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo.

„Novinari CIN-a razotkrili mrežu trgovaca glasovima“ priča je novinara Centra za istraživačko novinastvo (CIN) Mubareka Asanija i Nine Bilajca koja je dobila drugu nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini (BiH).

Asani i Bilajac su razotkrili mrežu trgovaca glasovima uoči Lokalnih izbora 2020, što je dovelo do hapšenja i podizanja optužnice.

Predstavljajući se kao stranački aktivisti, novinari su organizovali sastanak Abdulaha Iljazovića, kandidata Naroda i pravde, sa trgovcima glasovima. Sastali su se u kafiću na jednoj brčanskoj pumpi, nakon kratkog dogovora porukom. Prema dogovoru, Iljazović je trebao dati trgovcima Elviru Saletoviću i Sanelu Pengiću 6.500 KM i za to dobiti 130 glasova. Saletović i Pengić su trebali pronaći glasače i za svakog od njih naplatiti po 50 KM. Dio novca bi zadržali za sebe.

Zahvaljujući Iljazovićevoj odluci da nemoralnu ponudu prijavi CIN-u, a kasnije policiji i tužilaštvu, spriječena je trgovina glasovima koji su ovom kandidatu trebali donijeti mandat u Skupštini Brčko distrikta.

Novinari CIN-a razotkrili mrežu trgovaca glasovima
Novinari CIN-a su otkrili mrežu trgovaca glasovima u Brčko distriktu. Razotkrivanje izbornih prevara dovelo je do hapšenja organizatora trgovine.

Prvu nagradu dobila je novinarka Semira Degirmendžić sa istraživanjem “Poljoprivredno gazdinstvo dobilo posao od 10,5 miliona maraka za nabavku respiratora”. Degirmendžić je otkrila da su kineski respiratori skupo koštali građane, a uvoznik respiratora bila je firma “FH Srebrena malina” iz Srebrenice koja se bavi uzgojem i preradom voća. I ova priča je dovela do hapšenja i podizanja optužnice.

Treća nagrada dodijeljena je novinarki Balkan Investigative Reporting Network BiH (BIRN) Džani Brkanić za priču “Iz BiH u Afriku: Milionski projekat gradnje bunara bez udruženja i izvještaja”. Ovo istraživanje govori o lažnim humanitarnim organizacijama koje su varale građane i skupljale donacije za izgradnju bunara u Afričkim zemljama.

U obrazloženju žirija navodi se da su sve tri priče od krucijalnog značaja za bh. javnost. Žiri je posebno istakao hrabrost novinara i novinarki, te njihovu posvećenost temama koja se ogleda u samom načinu istraživanja, te prezentacije sa mnoštvom detalja i podataka.

Fokus dodjele EU nagrade je slavljenje i promovisanje izvanrednog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj. Ona promoviše izvanredna dostignuća istraživačkih novinara i doprinosi boljoj vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva.

CIN-ova priča o izbornim prevarama u Brčko distriktu je ove godine nominovana i za međunarodnu nagradu za istraživačko novinarstvo „European Press Prize“.

CIN nominovan za nagradu European Press Prize
Priča Centra za istraživačko novinarstvo „Novinari CIN-a razotkrili mrežu trgovaca glasovima“ nominovana je za međunarodnu nagradu za istraživačko novinarstvo „European Press Prize“.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN