Search
Close this search box.

Disciplinski postupak protiv Zorana Čegara zbog prijetnji novinarima

Federalna policija je potvrdila osnovanost prijave protiv policijskog zvaničnika Zorana Čegara zbog prijetnji novinarima CIN-a. Uz to se u posebnom postupku provjeravaju CIN-ova otkrića o njegovom nezakonitom stjecanju imovine.

Jedinica za profesionalne standarde Federalne uprave policije (FUP) zatražit će od Disciplinske komisije da pokrene postupak protiv Zorana Čegara, suspendovanog šefa Uniformisane policije, zbog prijetnji upućenih novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Ensad Korman, zamjenik direktora FUP-a, obavijestio je CIN da je Jedinica prethodno ocijenila da je prijava Čegarovog neprimjerenog ponašanja osnovana.

U Dubrovniku počelo suđenje Zoranu Čegaru
Zoranu Čegaru, šefu Uniformisane policije FBiH, počelo je suđenje na Općinskom sudu u Dubrovniku za krivično djelo prevare, o čemu je CIN ranije pisao.

Suspendovani Čegar je u oktobru 2022. godine u dva navrata prijetio novinarima koji su istraživali način na koji je stjecao imovinu. Prvi put je u Sarajevu novinarki u telefonskom razgovoru uputio niz psovki, prijeteći da će ako ga još jednom pozove „doći tamo odakle ga zove“. Dvadesetak dana kasnije je još ozbiljnije prijetio ispred Općinskog suda u Dubrovniku u Hrvatskoj, gdje mu se sudi po optužbi za prevaru. Nakon suđenja je novinare CIN-a koji su pratili ovaj proces vrijeđao i psovao, a novinarki je u dva navrata rekao da će joj „iščupati grkljan“.

O prijetnjama su u oba slučaja obaviještene policije u Sarajevu i Dubrovniku te Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

Zoran Čegar je početkom novembra suspendovan sa funkcije šefa Sektora uniformisane policije Federacije Bosne i Hercegovine.

Zoran Čegar suspendovan nakon CIN-ove priče
Nakon pisanja CIN-a, napada na novinare i velikog pritiska javnosti jedan od šefova u FUP-u je suspendovan.

Mustafa Hujdurović, načelnik Jedinice za profesionalne standarde, objasnio je da FUP osim disciplinskog postupka zbog prijetnji novinarima vodi i drugi postupak u kojem Sektor kriminalističke policije provjerava navode o Čegarovim nekretninama iz CIN-ove priče.

„Obavijestili smo Kriminalističku policiju i oni rade svoj dio posla. Mi smo tražili da se provjeri putem Interpola sve ono što ste naveli“, rekao je Hujdurović za CIN.

Novinari su krajem oktobra 2022. godine, uz ostalo, otkrili da se Čegar u Katastru Općine Ilijaš upisao kao posjednik tuđe zemlje, priloživši dokumentaciju koju je navodno obradila notarka iz Loznice. Javnobeležnička komora Srbije je ocijenila da se „radi o grubom falsifikatu“.

Dvostruki život policajca Čegara
Šef uniformisane policije FBiH Zoran Čegar je optužen za prevaru u Hrvatskoj. Dio imovine u BiH je stekao na nezakonit način. CIN otkriva da je na osnovu falsifikovanih dokumenata zaposjeo tuđe imanje.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.