Search
Close this search box.

Imovina političara: Politički i imovinski napredak Nermina Mandre

Zastupnik u Državnom parlamentu Nermin Mandra je više od dvije decenije obnašao različite funkcije u javnim preduzećima i institucijama svih nivoa vlasti. U tom periodu stekao je dva stana, vikendicu, skupocjeni automobil i 55.000 KM ušteđevine.
Nermin Mandra

Nermin Mandra, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), cijeli radni vijek je proveo na budžetima javnih preduzeća i institucija svih nivoa vlasti. Pomaci ovog Kakanjca u profesionalnoj i političkoj karijeri dužoj od 25 godina proporcionalni su i rastu njegove imovine.

Karijeru je započeo 1994. godine, zaposlivši se u Javnom preduzeću „Radio Kakanj“ koje je kasnije privatizovano. Obnašao je funkcije direktora i urednika. „Nas sedam je bilo stalno zaposlenih i nas sedam je u istim iznosima to kupilo. Ja sam kasnije to prodao pa ih je ostalo šest, pa i šesti je prodao – trenutno ih je pet vlasnika“, rekao je Mandra novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Ozbiljniji radni angažman započinje odmah po završetku studija na Mašinskom fakultetu u Sarajevu 2001. kada se zapošljava u Termoelektrani „Kakanj“ pri „Elektroprivredi BiH“. Radno mjesto u ovom preduzeću čuvao je uprkos funkcijama koje je kasnije obavljao: „Ja sam uposlenik ‘Elektroprivrede’, odnosno Termoelektrane ‘Kakanj’ i imao sam taj ugovor da četiri godine mogu obavljati neke poslove ili pozicije mimo Termoelektrane. Dužan sam se vratiti u periodu tom od četiri godine pa sam onda prekidao.“

Dvije godine kasnije postaje ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona. Na ovoj poziciji se zadržava nepuna dva mandata – sve do 2011. godine. U ovom periodu kupuje dva stana, u Kaknju i Sarajevu.

Danas živi u trosobnom stanu koji je u rodnom gradu kupio za 45.000 KM, nakon što je prodao dotadašnju imovinu – građevinsko zemljište i stan. Stan u Sarajevu kupio je 2007. godine za 107.000 KM. U razgovoru sa novinarima objasnio je da nije upisan kao njegov vlasnik zbog neriješenih problema između investitora i izvođača radova.

Pored stanova ima vikendicu i zemljište u Bijelom Polju kod Kaknja za čiju izgradnju je podigao kredit od 50.000 KM. U imovinskom kartonu iz 2018. godine prijavio je ušteđevinu od 55.000 KM, a novinarima je rekao da je i taj novac uložio u vikendicu. Novinarima je rekao da vozi „Touareg“, vrijedan skoro 50.000 KM, a njegova supruga „Renault“ koji procjenjuje na 12.000 KM.

Da bi sačuvao radno mjesto, vraćao se u Termoelektranu „Kakanj“ – prvo 2007. gdje se zadržao nešto duže od mjesec dana, a drugi put 2016. godine na samo tri dana. Od februara 2011. do novembra 2012. je radio kao pomoćnik direktora u Termoelektrani, a na Lokalnim izborima 2012 osvaja mandat načelnika Općine Kakanj koji je obnovio četiri godine poslije.

Smatra da u BiH treba ograničiti mandate na maksimalno dva jer je, kako kaže, ubijeđen da ne može niko ko čestito i puno radi nakon osam godina biti efektivan.

„Mi smo u rudarskom malom Kaknju napravili jednu renesansu sa raznim projektima. (…) To je svaki dan mašina i, jednostavno, to čovjeka potroši i, eto, ja sam htio da se iskušam i da testiram svoj rejting na nekom širem području“, rekao je Mandra koji je 2018. godine, na pola drugog načelničkog mandata, osvojio zastupničko mjesto u Državnom parlamentu.

Njegove plaće od zapošljavanja u Termoelektrani 2001. pa do one zastupničke u Parlamentu BiH su se kretale od 1.500 do 4.500 KM.

Nermin Mandra je član SDA od njenog osnivanja.

Profil Nermina Mandre dio je CIN-ove baze podataka „Imovina političara“. Ovo je najpotpunija baza podataka o prihodima te pokretnoj i nepokretnoj imovini više od 130 zvaničnika i političara vladajućih i opozicionih stranaka u BiH. Bazu podataka čine informacije o njihovom obrazovanju, profesionalnoj i političkoj karijeri te podaci o ušteđevini, kreditima i njihovim udjelima u preduzećima. U njoj možete pronaći i informacije o tužbama i sudskim presudama protiv političara i funkcionera.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.