Još trojica uhapšenih u akciji „Pandora“

Uhapšeni se sumnjiče da su, kao pripadnici skupine Anesa Sadikovića, učestvovali u nezakonitom uvozu tekstila u BiH

Tri osobe su uhapšene u nastavku akcije „Pandora“, usmjerene protiv finansijskog kriminala, saopćeno je danas iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH). Uhapšeni su Almedin Rožajac, Haris Krujezi i Nurija Škiljo. Postoji sumnja da pripadaju grupi Anesa Sadikovića, koja je učestvovala u nezakonitom uvozu velikih količina tekstila, odnosno uvozu tekstila sa fakturama na kojima je umanjena vrijednost robe.

Oni su uhapšeni u okviru iste policijske akcije u kojoj su već uhapšene 54 osobe, među kojima i bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) Kemal Čaušević i drugi službenici ove institucije.

Uhapšen Kemal Čaušević

Čaušević i ostali su pod istragom zbog koruptivnih kaznenih djela organiziranog kriminala, carinskih i poreznih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je u petak za Čauševića i još osam osoba odredio jednomjesečni pritvor, a za dvadeset osoba izrečene su mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, zabrane putovanja, te zabrane sastajanja sa određenim osobama. Mjere zabrane su izrečene Aliji Mašiću, Almiru Kadiću, Dražanu Kožulu, Sveti Miljiću, Ljubomiru Vlajiniću, Draganu Tomiću, Dejanu Paviću, Nerminu Hrustiću, Aleksandru Petroviću, Hajrudinu Muminoviću, Faruku Šušnjari, Danijelu Stojčiću, Bori Marjanoviću, Radanu Kuzmanoviću, Miši Novkoviću, Veseljku Starčeviću, Edvini Ađulović, Dejanu Nožici, Mirku Iviću i Josipu Kovačeviću. Spomenute osobe ostaju na slobodi ali ne smiju napuštati mjesta svoga prebivališta, ne smiju se sastajati sa određenim osobama i ne smiju putovati.

Određen pritvor Kemalu Čauševiću

Kako se navodi u priopćenju iz Tužilaštva BiH, Sud je odbio njihov prijedlog da se osumnjičenima odredi kućni pritvor. Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.