Kanton Sarajevo bez bijelog hljeba i savjetnika

Ministri i drugi dužnosnici u Kantonu Sarajevo više neće imati pravo na platu po isteku mandata niti će moći imenovati sebi savjetnike.

Funkcioneri u Kantonu Sarajevo (KS) više nemaju pravo na „bijeli hljeb“, odnosno platu po isteku mandata, a ministri, drugi dužnosnici te direktori javnih preduzeća neće moći upošljavati savjetnike. Odlučeno je to danas na hitnoj sjednici Skupštine KS, kada su jednoglasno usvojene izmjene tri zakona kojima se regulišu plaće i naknade, odnosno radno-pravni status članova Vlade i Skupštine.

Izmjene je predložio zastupnik Demokratske fronte (DF) Mirsad Pindžo, koji ističe da su razlozi ovih izmjena ušteda i racionalnije raspolaganje budžetskim sredstvima.

Još uvijek nije utvrđeno koliko će se tačno budžetskog novca uštedjeti ukidanjem bijelog hljeba i savjetnika. Poznato je, ipak, da je na kantonalnom nivou u protekle tri godine 21 funkcioner koristio pravo na bijeli hljeb, što je građane koštalo 760.000 KM.

Koliko su savjetnici dosad koštali budžet i koliko ih uopšte ima – još uvijek se ne zna, ali Pindžo ističe da će uštede biti višemilionske.

„Ja sam potpuno siguran da se radi o višemilionskim uštedama. Samo jedan primjer, jedno javno komunalno preduzeće u KS ima sedam savjetnika direktora i svi oni imaju veće plate nego generalni direktor, a ne rade ništa“, kazao je Pindžo za CIN.

Problem dosadašnjeg imenovanja savjetnika, smatra zastupnik DF-a, jeste i netransparentnost.

”Vrlo često na te pozicije se imenuju ljudi koji upropaste javna preduzeća, a onda se sklone u hladovinu, da ne odgovaraju ni za što, da primaju platu a da ništa ne rade”, rekao je Pindžo.

Zakonskim izmjenama ukida se pravo na savjetnike izabranim i imenovanim zvaničnicima, a Skupština svojim Zaključkom obavezuje i javna preduzeća da ukinu savjetničke pozicije.

I Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) prošle je sedmice glasao za ukidanje prava na „bijeli hljeb“ državnim parlamentarcima, a očekuje se da ovu odluku potvrde i njihove kolege u Domu naroda PS BiH.

Državni poslanici za ukidanje bijelog hljeba
Predstavnički dom državnog parlamenta glasao za ukidanje prava funkcionera na jednogodišnju platu po isteku mandata. Neki zastupnici smatraju, ipak, da zakon neće biti dovoljno jasan po pitanju „bijelog hljeba“.

CIN je već pisao o nepravilnostima u zapošljavanju savjetnika političara u državnim i entitetskim institucijama, za čije plaće se godišnje izdvaja najmanje 3,7 miliona KM. Istraživanje je pokazalo da se na ovoj funkciji često nađu i političari koji su ostali bez angažmana, osobe koje nemaju akademsko obrazovanje ili srodnici političara.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Mandat nerada skupo koštao građane

Za plaće i naknade 80 funkcionera Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH od početka mandata isplaćeno je skoro 16 miliona maraka državnog novca.

Parlamentarci imuni na virus štednje

Članovi državnog i federalnog parlamenta su imali priliku smanjiti svoja primanja i uštedjeti novac u borbi protiv koronavirusa, ali su taj prijedlog prihvatili samo federalni poslanici. U Narodnoj skupštini Republike Srpske nije ni bilo takvih inicijativa.

Prazni stanovi na teret budžeta

Federalni parlament je za smještaj, režije, naknade za odvojeni život i prevoz zastupnika dao oko 2,1 milion maraka. Većina njih ne boravi u stanovima koje im plaća Parlament, pa oni ostaju prazni ili ih ustupaju drugima.

Otac utajio porez, sin nastavio posao

Salko Kamerić iz Kalesije je likvidirao firmu i državi ostao dužan 1,53 miliona maraka poreza. To mu je uspjelo zahvaljujući propustima odsjeka u Upravi za indirektno oporezivanje BiH kojim rukovodi njegov rođak Ševal Alić.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN