Kanton Sarajevo bez bijelog hljeba i savjetnika

Ministri i drugi dužnosnici u Kantonu Sarajevo više neće imati pravo na platu po isteku mandata niti će moći imenovati sebi savjetnike.

Funkcioneri u Kantonu Sarajevo (KS) više nemaju pravo na „bijeli hljeb“, odnosno platu po isteku mandata, a ministri, drugi dužnosnici te direktori javnih preduzeća neće moći upošljavati savjetnike. Odlučeno je to danas na hitnoj sjednici Skupštine KS, kada su jednoglasno usvojene izmjene tri zakona kojima se regulišu plaće i naknade, odnosno radno-pravni status članova Vlade i Skupštine.

Izmjene je predložio zastupnik Demokratske fronte (DF) Mirsad Pindžo, koji ističe da su razlozi ovih izmjena ušteda i racionalnije raspolaganje budžetskim sredstvima.

Još uvijek nije utvrđeno koliko će se tačno budžetskog novca uštedjeti ukidanjem bijelog hljeba i savjetnika. Poznato je, ipak, da je na kantonalnom nivou u protekle tri godine 21 funkcioner koristio pravo na bijeli hljeb, što je građane koštalo 760.000 KM.

Koliko su savjetnici dosad koštali budžet i koliko ih uopšte ima – još uvijek se ne zna, ali Pindžo ističe da će uštede biti višemilionske.

„Ja sam potpuno siguran da se radi o višemilionskim uštedama. Samo jedan primjer, jedno javno komunalno preduzeće u KS ima sedam savjetnika direktora i svi oni imaju veće plate nego generalni direktor, a ne rade ništa“, kazao je Pindžo za CIN.

Problem dosadašnjeg imenovanja savjetnika, smatra zastupnik DF-a, jeste i netransparentnost.

”Vrlo često na te pozicije se imenuju ljudi koji upropaste javna preduzeća, a onda se sklone u hladovinu, da ne odgovaraju ni za što, da primaju platu a da ništa ne rade”, rekao je Pindžo.

Zakonskim izmjenama ukida se pravo na savjetnike izabranim i imenovanim zvaničnicima, a Skupština svojim Zaključkom obavezuje i javna preduzeća da ukinu savjetničke pozicije.

I Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) prošle je sedmice glasao za ukidanje prava na „bijeli hljeb“ državnim parlamentarcima, a očekuje se da ovu odluku potvrde i njihove kolege u Domu naroda PS BiH.

Državni poslanici za ukidanje bijelog hljeba

CIN je već pisao o nepravilnostima u zapošljavanju savjetnika političara u državnim i entitetskim institucijama, za čije plaće se godišnje izdvaja najmanje 3,7 miliona KM. Istraživanje je pokazalo da se na ovoj funkciji često nađu i političari koji su ostali bez angažmana, osobe koje nemaju akademsko obrazovanje ili srodnici političara.