Search
Close this search box.

Kažnjen tužilac Tomislav Ljubić

Glavni tužilac Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić je kažnjen smanjenjem plaće 10 posto na pet mjeseci, ali se na kaznu može žaliti Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a.

Prvostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) izrekla je disciplinsku mjeru glavnom tužiocu Tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislavu Ljubiću. Ako se kazna potvrdi u žalbenom postupku on će pet mjeseci primati umanjenu plaću za 10 posto, što znači da će ga kazna koštati ukupno 2.800 KM.

Komisija je utvrdila da je Ljubić neopravdano kasnio u sprovođenju radnji u vezi sa vršenjem dužnosti tužioca, saopćeno je iz VSTV-a.

U obrazloženju je navedeno da Ljubić nije ispoštovao obavezu da se pritužbe na naredbe o nesprovođenju ili obustavi istrage trebaju riješiti najkasnije u roku od mjesec dana u predmetima općeg kriminala, odnosno u roku od tri mjeseca u predmetima u oblasti korupcije, privrednog i organizovanog kriminala te ratnih zločina.

Komisija je ustanovila da je tužilac u pet predmeta odluku po pritužbi protiv naredbe o nesprovođenju istrage donio po isteku roka.

Ljubić za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) kaže da se kasnilo u radu uglavnom tokom 2020. i 2021. godine kada su zbog pandemije korona virusa bile na snazi mjere VSTV-a koje su propisivale da pravosudne institucije mogu raditi samo na hitnim predmetima kao što su pritvorski ili predmeti kojima prijeti zastara.

On kaže da je u tom periodu kasnio u izradi četiri, a riješio 272 predmeta po pritužbi na naredbu o nesprovođenju ili obustavi istrage.

“I jedan glavni tužitelj se stavlja na optuženičku klupu i dobiva kaznu koja je jednaka 28 dana kazne zatvora, kada se preračuna 100 KM novčana kazna sa jednim danom zatvora”, kaže Ljubić, najavljujući žalbu Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH.

Glavni tužilac Ljubić je već disciplinski kažnjen 2020. godine za isti prekršaj u dva predmeta i za iznajmljivanje svog poslovnog prostora advokatima sa kojima je kasnije sarađivao na predmetima. Tada mu je izrečena javna opomena.

Na pitanje hoće li mu disciplinski postupci utjecati na karijeru, podsjetio je da ima 66 godina i da „završava svoju karijeru“.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.