Search
Close this search box.

Kemalu Čauševiću pet i po godina zatvora

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, pravosnažno je osuđen na pet i po godina zatvora za primanje dara.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine (BiH) povećalo je drugostepenom presudom zatvorsku kaznu Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH), sa četiri na pet i po godina zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi. Oslobođen je za zloupotrebu položaja.

Istovremeno mu je ukinuta osuđujuća prvostepena presuda za pranje novca, a nakon žalbe njegove porodice i za oduzimanje imovine. Određen je novi pretres pred Apelacionim vijećem kada će Sud donijeti konačnu odluku.

Prvostepenom presudom iz maja prošle godine Čaušević je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od devet godina. Za pranje novca dobio je šest, za primanje dara četiri godine zatvora, dok je oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja. Presudom je naloženo da se Čauševiću oduzmu nekretnine vrijedne 1,72 miliona maraka i novac u iznosu 575.239 KM.

Kemal Čaušević osuđen na devet godina zatvora
Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBIH) Kemal Čaušević osuđen je zbog pranja novca i primanja dara i drugih oblika koristi. 

Tužilaštvo BiH je 2017. godine podiglo optužnicu protiv Čauševića zbog pranja novca, primanja mita i zloupotrebe službenog položaja i ovlasti. On je firmama koje su se bavile uvozom tekstila omogućio povlašten status prilikom uvoza, a zauzvrat je od njih primio 1,72 miliona KM.

Anes Sadiković, trgovac tekstilom koji je optužen sa Čauševićem, prvostepenom presudom je osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja dara i drugih oblika koristi.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je 2013. godine otkrio da je Čaušević dok je bio direktor UIOBiH za manje od sedam godina kupio nekretnine vrijedne 1,08 miliona maraka. Od 2006. do 2012. godine kupio je: pet stanova, četiri poslovna prostora i 20.000 kvadrata zemljišta na atraktivnim lokacijama u Sarajevu.

Novinari su pronašli da za kupovinu nekretnina nije podizao kredite i da je vlasnike isplaćivao u kešu ili preko računa. Također, kupovinu ovih nekretnina nije mogao finansirati iz tadašnjih primanja koja su ukupno iznosila 576.000 KM. Nekoliko dana nakon objave priče Sud BiH mu je blokirao imovinu.

Milionska imovina bivšeg šefa UIO BiH
Kemal Čaušević je tokom sedam godina kupio devet stanova i poslovnih prostora te 20 duluma zemljišta. Njegovi tadašnji prihodi ne pokrivaju investicije ali on kaže da zarađuje još od 1986. godine.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.