Nova nagrada mladim novinarkama CIN-a

Novinarke Centra za istraživačko novinarstvo dobile su nagradu CEI/SEEMO za tekst o hraniteljskim porodicama.

Novinarke CIN-a Sadeta Fišić, Maida Salkanović i Jovana Kljajić dobitnice su prestižne međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo koju dodjeljuju CEI (Centralno-europska inicijativa) i SEEMO (Europska medijska organizacija za Jugoistočnu Europu). Priča o hraniteljskim porodicama nagrađena je u kategoriji mladih profesionalnih novinara.

„Tri mlade novinarke tretirale su osjetljivu i problematičnu temu, zloupotrebu djece u hraniteljskim obiteljima, hrabro i precizno, uloživši dosta truda u odlično istraživanje. Objavljivanje priče izazvalo je određene reakcije javnosti a novinarkama su upućene i prijetnje. No one su nastavile raditi na ovoj temi“, stoji u zvaničnom saopštenju SEEMO-a.

Hraniteljstvo po vlastitoj savjesti
U BiH nije uspostavljen dobar sistem kontrole hraniteljskih obitelji, zbog čega su djeca prepuštena na savjest onih koji ih primaju u svoje domove.

CIN-ov tekst „Visoka cijena krova nad glavom“ objavljen je u aprilu ove godine. Novinarke su već nagrađene za ovaj tekst od strane USAID-a, a utjecao je i na kreiranje Zakona o hraniteljstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Visoka cijena krova nad glavom
Skoro 600 djece bez roditeljskog staranja smješteno je u hraniteljske obitelji u BiH. Neka od njih su silovana, fizički zlostavljana i zanemarivana.
CIN dobio novinarsku nagradu
Priča “Visoka cijena krova nad glavom” osvojila je USAID-ovu nagradu
CIN-ov tekst uticao na kreiranje zakona
FBIH bi trebala dobiti Zakon o hraniteljstvu, kojim će se definirati sistem kontrole nad hraniteljskim obiteljima.

Novinarke CIN-a istražile su nekoliko slučajeva zloupotreba djece u hraniteljskim obiteljima. Otkriveni su slučajevi silovanja, zlostavljanja i zanemarivanja. Također je otkriveno da zakonska neuređenost i nejasan raspored nadležnosti ne omogućavaju sistem kontrole položaja djece u hraniteljskim obiteljima.

Glavnu nagradu ove godine, u kategoriji profesionalnih novinara, dobila je Brankica Stanković, urednica poznate emisije „Insajder“ na srbijanskoj televiziji B92.

Prošle godine je novinar CIN-a Mahir Šahinović dobio glavnu SEEMO-vu nagradu za tekst “Balkanski trgovci dionicama ugrozili njemačku berzu“.

Balkanski trgovci dionicama ugrozili Njemačku berzu
Njemačka berza u Frankfurtu će zatvoriti segment slobodnog tržišta jer nije uspjela spriječiti prevare u vezi sa trgovinom dionicama...

Na ovogodišnji konkurs za nagradu pristiglo je 38 prijava iz 14 zemalja. Nagrade, kao i posebno priznanje ukrajinskoj novinarki Ani Babinets, biće uručene u Skoplju, u sklopu SEEMO Foruma, koji će se održati 16. i 17. oktobra ove godine.

Nagrada je dodijeljena u suradnji sa njemačkom fondacijom „Konrad Adenauer“, a prijave je razmatrao šestočlani žiri kojeg su sačinjavali predstavnici organizacija: Oliver Vujović (SEEMO), Barbara Fabro (CEI), Christian Spahr (Konrad Adenauer), te novinari: Saša Leković (Hrvatska), Besar Likmeta (Albanija) i Adrian Mogos (Rumunija).

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN