Search
Close this search box.

Novinari CIN-a dobili nagradu EU-a za istraživačko novinarstvo

Nagrađena je videopriča „Borci protiv boračkih udruženja“ koja govori o finansiranju boračkih udruženja u BiH.

Renata Radić-Dragić i Mubarek Asani, novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), dobili su treću nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo. Nagrađena je videopriča „Borci protiv boračkih udruženja“ koja govori o zloupotrebi javnog novca koji je iz budžeta isplaćivan boračkim udruženjim i zadrugama.

Prva nagrada dodijeljena je Amarildu Gutiću, novinaru online magazina „Žurnal“ za film „Država protiv Davida“. Drugu nagradu je dobio Semir Mujkić, novinar Balkanske istraživačke mreže BIRN za serijal priča o javnim nabavkama.

Nagrade su novinarima dodijeljene na današnjoj svečanosti u prostorijama Info centra Evropske unije u Sarajevu.

Ova nagrada se dodjeljuje u šest zemalja zapadnog Balkana i Turske, a cilj joj je promovisanje izvanrednih dostignuća novinara u istraživačkom novinarstvu.

Na natječaj za EU-ovu nagradu za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini (BiH) pristiglo je 19 novinarskih radova. U uži krug je ušlo devet, a o najboljim je odlučivao žiri u sastavu: Davor Glavaš (Internews Balkans), Vildana Selimbegović (Oslobođenje) i Milka Tadić-Mijović (Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore).

Nagrađena CIN-ova videopriča „Borci protiv boračkih udruženja“ nastala je nakon višemjesečnog istraživanja i prikupljanja podataka sa svih nivoa vlasti u BiH. Novinari su pregledali stotine dokumenata − optužnica, presuda, finansijskih i revizorskih izvještaja te obavili na desetine intervjua sa borcima, predstavnicima udruženja, zadruga, nadležnih ministarstava te općinskih i kantonalnih službi.
 

 
Tokom istraživanja novinari su otkrili da je u šestogodišnjem periodu iz budžeta isplaćeno više od 83 miliona maraka za oko 1.600 boračkih udruženja. Uz to, kroz boračke zadruge i zadrugare pojedince, isplaćeno je i oko pet miliona maraka poticaja za zapošljavanje boračke kategorije stanovništva. Dio tog novca pojedini su zloupotrijebili tako što su novac zadržavali za sebe ili nikada nisu zapošljavali borce, iako su za to dobili novac.

Uz videopriču i prateće tekstove objavili smo i bazu o finansiranju boračkih udruženja i zadruga kako bi građani na jednom mjestu imali uvid u te podatke.

CIN-ovo istraživanje o finansiranju boračkih udruženja je ove godine dobilo i nagradu Antikorupcijske mreže u BiH − ACCOUNT za najbolje istraživanje o korupciji u multimedijalnim sadržajima.

CIN dobitnik ACCOUNT-ove nagrade za istraživačko novinarstvo
Nagrađene su CIN-ove priče o finansiranju boračkih udruženja u BiH.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN