Odgađa se podizanje optužnice protiv Hamovića

I pored naznaka da su tužioci spremni podići optužnicu za mito protiv predsjednika EFT-a Vuka Hamovića, političke igre u Velikoj Britaniji odugovlače cijelu stvar.

SFO je predložio podizanje optužnice, no glavni tužilac Velike Britanije baronesa Lady Scotland odugovlači sa donošenjem odluke o procesuiranju.

Hamović je osnivač i predsjednik britanske kompanije Energy Financing Team (EFT), koja je do sada potpisala brojne ugovore u BiH, uključujući i izgradnju termoelektrane Stanari.

Ovaj slučaj predstavlja važan ispit spremnosti zvaničnika Velike Britanije da provedu zakon kojim se omogućava pokretanje postupaka protiv britanskih državljana koji su u inozemstvu počinili određena krivična djela, poput davanja mita. Velika Britanija je jedna od 36 zemalja koje su 1997. godine potpisale konvenciju Organizacije za ekonomsku kooperaciju i razvoj (OECD) o borbi protiv korupcije i utjecaja organizovanog kriminala i terorizma. Svi dosadašnji pokušaji da se ovaj zakon primijeni protiv utjecajnih ličnosti nisu uspjeli. Hamović je državljanin Velike Britanije.

Optužbe se temelje na rezultatima revizije poslovanja Elektroprivrede Republike Srpske (EPRS) iz 2003. godine u kojoj se navodi da je EFT od EPRS-a otkupljivao viškove električne energije po cijenama nižim od proizvodnih. Prema navodima revizije, koju EFT osporava, rukovodstvo EPRS-a se sumnjiči za moguću prevaru, te se predlaže pokretanje istrage.

Tokom istrage koju su proveli tužioci Specijalnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju pri Tužilaštvu BiH, otkrivene su i druge nepravilnosti. U izvještaju iz aprila te godine tužioci navode da postoje indicije da je Hamović bio umiješan u radnje koje predstavljaju ‘očigledan pokušaj pronevjere’ sredstava davanjem niza kratkoročnih zajmova koji su donosili visoke provizije.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je 1999. godine pristala da otplati 11,9 miliona dolara dugovanja EPRS-a prema Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) i na taj način nagradi crnogorsku vladu zbog razlaza sa režimom Slobodana Miloševića. USAID je u šest tranši uplatio ovaj iznos na račune EPRS-a koji su potom trebali biti proslijeđeni EPCG-u.

Prva tranša u visini od 3,7 miliona dolara je doznačena EPRS-a u augustu 1999. godine. Kada se EPRS obratio EPCG-u vezano za uplatu dugovanja, iz EPCG-a im je rečeno da je dug već plaćen i da novac uplate na račun kompanije GML International sa sjedištem u Švicarskoj.

Kompanija GML International, na čelu sa Hamovićem, je malo prije transfera USAID-a otkupila dug EPCG-a po 30 posto nižoj cijeni. GML je na sličan način otkupio dugove u još pet navrata.

‘Ovo navodi na zaključak je GML bio upoznat sa dinamikom kojoj je USAID vršio uplate’, navodi se u izvještaju istražitelja. ‘Nema ekonomskog opravdanja za sredstva uplaćena na račun GML International-a.’

Glasnogovornik EFT-a kaže da je ta transakcija ustvari pomogla EPCG jer je kako kaže omogućila ‘likvidnost’ čitavog sistema. Istražitelji navode da dvije elektroprivrede nisu imale razloga za trgovinu dugovima, što je okarakterisano kao ‘očigledan pokušaj pronevjere’ sredstava u korist GML-a.

Tužioci su također sumnjaju da je EPRS u periodu između 2000. i 2003. godine sklapao štetne ugovore sa EFT-om i nekoliko drugih kompanija.

Tužilaštvo BiH obratilo se 2004. godine britanskim istražiteljima sa zahtjevom da izuzmu dokumentaciju iz ureda EFT-a u Londonu. Nakon dvogodišnje pravne bitke kojom je EFT pokušao blokirati slanje dokumentacije u BiH, ona je stigla 2007. godine. Ubrzo nakon toga Tužilaštvo BiH obustavlja rad na predmetu.

EFT je tada izjavio da je slučaj odbačen zbog nedostatka dokaza, no tužilac se ne slaže sa tim.

Jonathan Ratel, tužilac koji je vodio ovaj slučaj kaže da je predmet obustavljen jer tužilaštvo u to vrijeme nije imalo dovoljno resursa kako bi ga okončalo.

‘To je stvarni razlog. Specijalni odjel je imao kronični manjak sredstava. Nedostajali su mu iskusni tužioci. Nismo imali novca da angažujemo sudskog vještaka za računovodstvo da provede istragu u ovom predmetu. Nije se radilo o manjku dokaza’, kaže Ratel koji je danas tužilac u Iraku.

Ratel kaže da se predmet može obnoviti u BiH ako SFO predoči nove dokaze o malverzacijama.

EFT negira postojanje problema.

‘Nakon vise od četiri godine, istraga britanske Kancelarije za ozbiljne prevare (SFO) o poslovanju EFT Grupacije zvanično je zatvorena bez pokretanja krivičnog postupa. EFT ističe da se narednih nedelja očekuje i zvanično zatvaranje istrage protiv predsednika ove kompanije, Vuka Hamovića’, navodi se u saopštenju EFT-a. EFT kaže da su primili dopis od SFO-a u kojim se skida odgovornost sa kompanije.

Glasnogovornik SFO David Jones nije negirao izjavu predstavnika EFT-a u vezi dopisa upućenog SFO-u. On kaže da je cijela stvar prebačena u ruke Glavnog tužioca i da ne želi više komentarisati.

Nije neuobičajeno da tužitelj želi podići optužnicu protiv zvaničnika kompanije, a ne i same komanije. Naime, kompanija se može samo novčano kazniti za razliku od osobe koja može biti osuđena na zatvorsku kaznu.

Ovo nije jedini slučaj da tužilaštvo nije podiglo optužnicu u slučajevima korupcije prilikom sklapanja poslova sa stranim zemljama. Lord Peter Goldsmith, prethodni glavni tužilac Velike Britanije, zaustavio je istragu koja je vodila protiv BAE Systems, giganta britanske vazduhoplovne industrije, u vezi sa formiranjem posebnih tajnih fondova za saudijske prinčeve.

Velika Britanija se tako našla na udaru OECD-a zbog neispunjavanja obaveza koje ima kao zemlja potpisnica konvencije o borbi protiv korupcije.

‘Ured glavnog tužioca se ponovo miješa u slučaj korupcije u koji su uključene strane zemlje. Vlada ne odstupa od stava da je stara antikorupciona legislativa Velike Britanije sasvim odgovarajuća za procesuiranje korupcije’ kaže Susan Hawley, Corner House, predstavnica organizacije za borbu protiv korupcije. Odbijanje da se podigne optužnica nazvala je ‘neuobičajenim’.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN