Search
Close this search box.

Optužbe na račun privatizacije Aluminija

Nije isključena ni krivična prijava protiv ministra energije Vahida Heće

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) odbilo je žalbu UKIO Bank Investment Group (UBIG) na odluku Federalne agencije za privatizaciju kojom je odbijena visoka ponuda ove kompanije za kupovinu Aluminija d.d. iz Mostara.

Alnija Brusokiene, predstavnica kompanije je za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva izjavila da nije iznenađena odlukom Ministarstva. Iako zvaničnu odluku još uvijek nisu dobili, iz Ministarstva je obaviještena da je njihov stav da nisu nadležni za nadzor odluka Agencije za privatizaciju.

‘To nije tačno jer Ministarstvo ima nadležnosti nad radom ove agencije’, kaže Brusokiene. Kaže da je da je očekivala ovakvu odluku jer niko iz Ministarstva nema dovoljno volje niti hrabrosti da bilo što poduzme.

Brusokiene kaže da UBIG planira da podigne krivične prijave protiv zvaničnika Ministarstva čim dobiju zvaničnu odluku. Do sada je ova kompanija podnijela tri krivične prijave protiv članova komisije za privatizaciju Aluminija, i kažu da tu nije kraj.

‘Mi nećemo stati na ovom, žalit ćemo se sudovima u BiH, ali i sudovima u Europi,ovo jednostavno neće proći tek tako’, rekla je ona.

UBIG nije prošao u drugi krug ponuda, niti je dobio objašnjenje na osnovu kojih kriterija je ta odluka donesena.

Novinari CIN-a su otkrili da korištena tenderska procedura nije u skladu sa zakonom, da se primjenjuju upitni kriteriji bodovanja, te da je sam proces privatizacije sakriven od očiju javnosti. Usprkos brojnim tužbama, upitnim metodama rada i problemima prisutnim u njihovim postrojenjima na drugim lokacijama, najviše šanse za kupovinu mostarske firme imaju kompanije Basic Element, u vlasništvu ruskog oligarha Olega Deripaske i Glencore, u vlasništvu Marka Richa, koji se nalazi na FBI-ovoj listi najtraženijih osoba.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN