Podignuta optužnica protiv Radončića

Tužilaštvo BiH tereti predsjednika SBB-a za organizovanje grupe ljudi koja je počinila nekoliko krivičnih djela.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) danas je podiglo optužnicu protiv Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) i delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Optužnicom su obuhvaćeni i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH i kandidat SBB-a za državnog ministra prometa i komunikacija Bakir Dautbašić, te Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić.

Sve njih Tužilaštvo BiH tereti da bili članovi organizovane grupe koja je počinila nekoliko krivičnih djela. Radončić je optužen da je bio organizator i rukovodilac ove grupe, da je ometao pravdu i davao nagradu s ciljem da se u državnim institucijama donese neka službena odluka. On je 25. januara ove godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Uhapšen Fahrudin Radončić

Dautbašić je uhapšen dvije sedmice ranije, zajedno sa Šahman, pod sumnjom da su zastrašivanjem i obećavanjem nedozvoljene koristi navodili Azru Sarić da lažno svjedoči na suđenju Naseru Kelmendiju pred sudom u Prištini. Sarić je u optužnici Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo spomenuta kao bivša djevojka Ramiza Delalića Ćele. U optužnici piše da je i Radončić prisustvovao dogovoru u vezi sa Delalićevim ubistvom.

Uhapšen sekretar Ministarstva sigurnosti BiH
Tužilaštvo: Ubistvo smišljeno i plaćeno u rotirajućem restoranu

Optuženi Hadžijahić je uposlenik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država BiH i suprug Nermane Hadžijahić, koju je SBB predložio za ambasadoricu naše zemlje u Sloveniji. Iz SBB-a su sredinom prošlog mjeseca saopćili da su Hadžijahićevu predložili jer je diplomata od karijere, a ne da bi „njen suprug vršio pritisak na Ambasadu SAD za interese Fahrudina Radončića ili pritvorenog Bakira Dautbašića“. Iz SBB-a su tada saopćili i da je Radončić biografiju Hadžijahićeve uručio članu Predsjedništva BIH Bakiru Izetbegoviću. Ona je nakon toga imenovana za ambasadoricu BiH u Ljubljani.