Podignuta optužnica protiv Radončića

Tužilaštvo BiH tereti predsjednika SBB-a za organizovanje grupe ljudi koja je počinila nekoliko krivičnih djela.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) danas je podiglo optužnicu protiv Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) i delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Optužnicom su obuhvaćeni i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH i kandidat SBB-a za državnog ministra prometa i komunikacija Bakir Dautbašić, te Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić.

Sve njih Tužilaštvo BiH tereti da bili članovi organizovane grupe koja je počinila nekoliko krivičnih djela. Radončić je optužen da je bio organizator i rukovodilac ove grupe, da je ometao pravdu i davao nagradu s ciljem da se u državnim institucijama donese neka službena odluka. On je 25. januara ove godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Uhapšen Fahrudin Radončić
Delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić uhapšen je po nalogu Tužiteljstva BiH zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa.

Dautbašić je uhapšen dvije sedmice ranije, zajedno sa Šahman, pod sumnjom da su zastrašivanjem i obećavanjem nedozvoljene koristi navodili Azru Sarić da lažno svjedoči na suđenju Naseru Kelmendiju pred sudom u Prištini. Sarić je u optužnici Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo spomenuta kao bivša djevojka Ramiza Delalića Ćele. U optužnici piše da je i Radončić prisustvovao dogovoru u vezi sa Delalićevim ubistvom.

Uhapšen sekretar Ministarstva sigurnosti BiH
Bakir Dautbašić je uhapšen zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa.
Tužilaštvo: Ubistvo smišljeno i plaćeno u rotirajućem restoranu
U optužnici protiv Nasera Kalmedija spominju se: Fahrudin Radončić, Ekrem Lekić, Senad Šahinpašić Šaja i Naser Orić kao članovi njegove organizacijske grupe.

Optuženi Hadžijahić je uposlenik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država BiH i suprug Nermane Hadžijahić, koju je SBB predložio za ambasadoricu naše zemlje u Sloveniji. Iz SBB-a su sredinom prošlog mjeseca saopćili da su Hadžijahićevu predložili jer je diplomata od karijere, a ne da bi „njen suprug vršio pritisak na Ambasadu SAD za interese Fahrudina Radončića ili pritvorenog Bakira Dautbašića“. Iz SBB-a su tada saopćili i da je Radončić biografiju Hadžijahićeve uručio članu Predsjedništva BIH Bakiru Izetbegoviću. Ona je nakon toga imenovana za ambasadoricu BiH u Ljubljani.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN