Podignuta optužnica protiv Zorana Ćopića

Specijalno tužilaštvo RS-a Ćopića tereti za pranje novca srbijanskog narkobosa Darka Šarića.

Osim Ćopića, optuženi su i Ljubo Mrđen i Drago Nižol, direktori njegovih firmi Agrocoop export-import i Avio Rent iz Banje Luke.

Ćopića terete da je od kraja 2008. do polovine 2011. godine preko različitih off-shore kompanija i banaka ubacio veće količine prljavog novca u platni promet Republike Srpske (RS) i Srbije. Vlasnik novca je Darko Šarić, za kojeg tužioci kažu da je vođa i organizator velike balkanske narkomreže koja je poslove razgranala čak do Južne Amerike. Šarić je u bijegu, a srbijansko pravosuđe vodi proces protiv pojedinih članova njegove organizacije.

Prema policijskim informacijama, Ćopić je u platni promet BiH unio više od 20 miliona KM. Dio novca je uložio u kupovinu dionica Fabrike Šećera u Bijeljini, ali i druge poslove u RS-u.

Nakon njegovog hapšenja sudske vlasti RS-a su blokirale dionice ove firme, vrijedne 18,4 milion KM te 455.000 eura osnivačkog uloga u preduzeću DTM Relations. Zaplijenjena je i veća količina pokretne i nepokretne imovine u vlasništvu Ćopića i njegovih firmi, među kojima i avion Cessna – vrijedan oko 317.000 KM, kuća u Banjoj Luci – vrijedna 225.000 KM i automobil Audi A6.

Dragica Tojagić, portparol Specijalnog tužilaštva, kazala je da će Okružni sud u Banjoj Luci u roku od 15 dana potvrditi ili odbaciti optužnicu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Bosnalijekov novac od Malte do Rusije

Direktor Nedim Uzunović osumnjičen je da je preko vlastitih offshore kompanija iz „Bosnalijeka“ izvlačio novac kojim je kupovao dionice ove fabrike ili ga dijelio familiji i saradnicima.

NASLOVNA_zemljište_Busovača
Sudsko preknjižavanje prikrilo pranje novca

Nekretnina trgovca dionicama Zijada Blekića iskorištena je, kako se sumnja, za pranje 1,1 miliona KM iz NLB Banke, a šest godina kasnije preknjižena je u travničkoj gruntovnici na nepostojeću firmu.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN