Search
Close this search box.

Podignuta optužnica protiv Zorana Ćopića

Specijalno tužilaštvo RS-a Ćopića tereti za pranje novca srbijanskog narkobosa Darka Šarića.

Osim Ćopića, optuženi su i Ljubo Mrđen i Drago Nižol, direktori njegovih firmi Agrocoop export-import i Avio Rent iz Banje Luke.

Ćopića terete da je od kraja 2008. do polovine 2011. godine preko različitih off-shore kompanija i banaka ubacio veće količine prljavog novca u platni promet Republike Srpske (RS) i Srbije. Vlasnik novca je Darko Šarić, za kojeg tužioci kažu da je vođa i organizator velike balkanske narkomreže koja je poslove razgranala čak do Južne Amerike. Šarić je u bijegu, a srbijansko pravosuđe vodi proces protiv pojedinih članova njegove organizacije.

Prema policijskim informacijama, Ćopić je u platni promet BiH unio više od 20 miliona KM. Dio novca je uložio u kupovinu dionica Fabrike Šećera u Bijeljini, ali i druge poslove u RS-u.

Nakon njegovog hapšenja sudske vlasti RS-a su blokirale dionice ove firme, vrijedne 18,4 milion KM te 455.000 eura osnivačkog uloga u preduzeću DTM Relations. Zaplijenjena je i veća količina pokretne i nepokretne imovine u vlasništvu Ćopića i njegovih firmi, među kojima i avion Cessna – vrijedan oko 317.000 KM, kuća u Banjoj Luci – vrijedna 225.000 KM i automobil Audi A6.

Dragica Tojagić, portparol Specijalnog tužilaštva, kazala je da će Okružni sud u Banjoj Luci u roku od 15 dana potvrditi ili odbaciti optužnicu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.