Search
Close this search box.

Političari se ne boje optužbi Finansijske policije FBiH

Gotovo svi osumnjičeni koji su imenovani u izvještaju Finansijske policije FBiH o korupciji u Srednjobosanskom kantonu i koje je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva kontaktirao poriču da su bilo šta zgriješili.

Finansijska policija Federacije BiH (FBiH) je nakon gotovo jednogodišnje istrage i revizije rada Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK) pronašla dovoljno informacija da prije tri godine objavi izvještaj u kome su 21-og zvaničnika okrivili za budžetski manjak od 1.2 miliona KM novca poreskih obveznika.

Dragan Popović, zamjenik glavnog tužitelja SBK tvrdi kako se istraga koja je u toku, upravo zahuktala i da će se osumnjičeni najvjerovatnije iduće godine ipak naći na optuženičkim klupama.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva razgovarali su sa 18 od 21 osumnjičenog (dva osumnjičena su bila izvan zemlje, dok je treći odustao od dogovorenog intervjua) i pitali ih o detaljima krivične prijave i evo šta su rekli:

‘Ja sam čovjek od posla i očekujem da će birači vjerovati ljudima koji su se dokazali’, kaže Rudo Vidović, član Hrvatske demokratske zajednice 1990 i kandidat Koalicije Hrvatsko zajedništvo za državni Parlament.

Vidović je od 2001. do 2002. godine bio guverner Srednjobosanskog kantona, a finansijska policija ga sumnjiči da je potpisivao putne naloge za putovanja na koja nikada nije otišao, za šta je dobio oko 8.000 KM.

Zahid Mustajbegović je od 1999. do 2001. godine bio predsjednik Vlade SBK. Policija ga sumnjiči da je zloupotrijebio sredstva namijenjena za povratak i omogućio isplatu naknada za neiskorištene godišnje odmore, čime je oštetio budžet SBK za blizu 80.000 KM.

Mustajbegović je trenutno poslanik u Parlamentu FBiH i kandidat je Stranke za BiH za istu poziciju na predstojećim izborima. Tvrdi da protiv njega nikada nije podnesena krivična prijava.

‘Birači znaju da sam ja iz jedne poštene porodice’, kaže on i dodaje da je poštenje njegov životni moto.

Hamed Mešanović je od 1997. do 2001. godine radio je kao šef kabineta tadašnjeg guvernera SBK, a sada premijera BiH Adnana Terzića. Trenutno je predsjednik Komisije za dodjelu koncesija BiH. On tvrdi da ne zna za krivičnu prijavu finansijske policije ali kaže da se ‘jako dobro sjeća šta se dešavalo tada u Kantonu.’

Mešanović je tada potpisao 15 putnih naloga za putovanja na koja niko nije otišao čime je oštetio budžet za oko 3.500 KM, što on i priznaje:

‘Ja u tom momentu nisam ni razmišljao, da vam pravo kažem. Ja sam to mahinalno uradio.’

Stipu Križanca, sekretara Vlade SBK, finansijska policija kao i Vidovića sumnjiči da je od 1998. do 1999. godine oštetio budžet za preko 5.000 KM tako što je izdavao putne naloge za nepostojeća putovanja. Danas za sve okrivljuje tadašnju ministricu finansija SBK, a sadašnju ministricu finansija i trezora BiH, Ljerku Marić, kao i Terzića.

‘Pitajte Ljerku Marić. Ona je tražila bjanko putne naloge’, kaže Križanac.

Za tadašnjeg guvernera Terzića kaže: ‘Župan-glupan’.

Krivična prijava je podnesena i protiv Lejle Salkić-Terzić, sestre Adnana Terzića, koju finansijska policija sumnjiči da je kao zamjenica ministra za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoliša primila oko 2.700 KM za nepostojeća putovanja.

Ona je, za četiri godine primila i oko 17.600 KM kao naknadu za odvojeni život.

‘Ma kakvu nadoknadu sam imala za odvojeni život kada sam stanovala u Travniku? Mogu oni pisati šta hoće’, kaže Salkić-Terzić.

Slavica Josipović, u Vladi SBK radila je kao ministrica obnove i razvoja. Trenutno je poslanik u Parlamentu FBiH. Finansijska policija je sumnjiči za novčane malverzacije.

‘Nikad ni od koga nisam marke uzela i uvijek sam sebe davala’, tvrdi ona i dodaje da kao majka i supruga sebi to nikad ne bi dozvolila.

Fuad Kasumović, je obavljao funkciju zamjenika ministra finansija u vladi SBK. Trenutno je savjetnik za međunarodnu saradnju u Upravi za indirektno oporezivanje. Finansijska ga policija sumnjiči za isplatu naknade za odvojeni život sebi i za još 57 zaposlenika čime je oštetio budžet za 540 000KM. Kaže da nikada nije čuo da se sumnjiči za korupciju.

‘Pamćenje me dobro služi. Sjetio bih se, ali nije istina’, kaže Kasumović.

Asim Mekić, bivši zamjenik ministra obnove i razvitka i sadašnji kandidat za Skupštinu SBK, sumnjiči se za lažiranje ugovora o nabavci građevinskog materijala, a kako bi dobavljačima pribavio novčanu korist.

‘Ja se ne osjećam krivim. Ako sam lično nešto zloupotrijebio za to moram odgovarati. Nema tu priče’, kaže Mekić.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN