Search
Close this search box.

Strani investitor nije spasio Elektrobosnu

New East, londonska kompanija koja je umjesto obećanih 21 milion KM za oporavak Elektrobosne obezbijedila tek oko 4 miliona.
Foto: CIN

Kada su 14-og maja 1998. godine vodeći ljudi Elektrobosne jednoglasnom odlukom prihvatili firmu New East Co. Limited kao budućeg stranog partnera, u obrazloženju su naveli kako je riječ o uspješnoj londonskoj firmi sa kojom ih veže dugogodišnje pozitivno iskustvo. New East je trebao pomoći Elektrobosni da povrati staru slavu.

Međutim, uvid u poslovni registar britanskih kompanija otkriva da je ova firma osnovana samo šest dana prije pomenutog zasjedanja uprave.

Finansijska policija Federacije Bosne i Hercegovine otkrila da je ova strana firma, umjesto obećanih 21 KM miliona za oporavak posustale Elektrobosne, osigurala tek oko 4 miliona.

Štaviše, istražitelji su pronašli da je i tih 4 miliona KM došlo iz prihoda koje je sama Elektrobosna ostvarila.

Federalna finansijska policija i MUP, kao i tužilaštvo Srednjobosanskog kantona ispituju New East u okviru istrage Elektrobosne. Do danas nije podignuta niti jedna optužnica.

U pokušaju da otkrije ko stoji iza New East-a, Centar za istraživačko novinarstvo u Sarajevu (CIN) otkriva da je ova firma jedna u nizu holding kompanija kojima se na efikasan način krije pravi identitet vlasnika.

Prema dokumentima iz poslovnog registra, vlasnik New East Co. Limited-a je firma gotovo identičnog imena: New East Group Limited. Ova druga firma je registrovana na ostrvu St. Vincent i Grenadines, a u istoj zgradi je sjedište i lihtenštajnske kompanije koja se bavi registracijom trust firmi. Na Karipskim otocima, pa tako ni na St. Vincentu, ne postoji obaveza prijavljivanja vlasnika kompanija.

Splitski ekonomist Zvonko Matijaš predstavlja se kao zastupnik New East-a. On je poznavao čelne ljude Elektorobosne u vrijeme dok još nije bio jedan od većinskih dioničara u preduzeću. Na pitanje novinara CIN-a o tome ko su vlasnici londonske kompanije, Matijaš spominje ime Karen Milliner.

Milliner se u poslovnom registru spominje kao jedini direktor New East Co. Limited. Ona se takođe pojavljuje na listi upravnog odbora Glassmill Limited, kompanije koja se bavi registracijom firmi i koja ima istu adresu kao i New East. Ona je direktorica još 67 drugih kompanija koje je također registrovao Glassmill Limited.

U telefonskom razgovoru Milliner je izjavila da ne zna ništa o New East-u niti o njegovim vlasnicima i uputila je CIN-ove novinare na Matijaša.

‘Ja sam bukvalno samo osoba za kontakt u Britaniji kako bi sve bilo u skladu sa Zakonom o preduzećima. Mora postojati direktor i oni su nas imenovali da vršimo dužnost direktora’, kaže Milliner. ‘Nijedna odgovorna osoba se ne nalazi u Velikoj Britaniji. Nemam pojma. Morate njega pitati, on zna.’

Potraga za stranim ulagačem u Elektrobosnu započinje novembra 1997. godine objavljivanjem tendera u splitskom listu Slobodna Dalamcija. ‘Traži se strani partner zainteresovan za pogone za proizvodnju ferosilicija.’

Međutim, istražioci su došli u posjed dokumenata koji otkrivaju da upravni odbor Elektrobosne nije razmatrao pitanje raspisivanja tendera sve do decembra 1997. godine, odnosno mjesec dana nakon što je isti već objavljen u novinama. Finansijska policija pokušava utvrditi da li je riječ o falsifikovanim ili izmjenjenim originalnim dokumentima.

New East pobjeđuje na tenderu u maju 1998. godine, a u junu Elektrobosna i New East formiraju mješovitu kompaniju koja će dobiti ime Elektrobosna-N. Dogovoreno je da će New East dobiti 30 odsto udjela u kompaniji u zamjenu za svjež kapital. Od tada, New East je došao u posjed 60 odsto kompanije. Do ovoga je došlo tako što je prilikom registracije ulaganja na sudu, prihvaćeno povećanje kapitala New East-a koje je ostalo samo na papiru, a u stvarnosti nije realizovano.

Matijaš je rekao da je New East osnovala kompanija Newco AG, jedna od vodećih švicarskih kompanija u oblasti rudarstva, ali za to nije ponudio nikakav dokaz. Milorad Škrbić, još jedan od većinskih dioničara Elektrobosne, rekao je da mu nije poznato da je Newco uključen. Škrbić je surađivao sa Newco prije rata kada su bili jedni od najvećih kupaca Elektrobosninih proizvoda. Nakon rata, Newco ponovo kupuje sirovinu, te novčano pomaže da se obnovi proizvodnja – do svog zatvaranja. Švicarski registar kompanija pokazuje da je Newco AG bio pred likvidacijom u periodu od kada postoji New East.

I dok istražni organi pokušavaju razmrsiti veze između New East-a i Elektrobosne, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nastavlja da promoviše ovu kompaniju.

Na web stranici ministarstva New East se pominje kao jedan od najuspješnijih stranih ulagača u BiH.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN